Belföld

Offshore cégek Tarsoly Csaba és a Quaestor erős emberei körül

Tarsoly (Tarsoly)
Tarsoly (Tarsoly)

A Quaestor-csoport körül hat olyan céget találtunk, melyeket offshore-paradicsomban jegyeztek be. A társaságok a teljes palettát lefedik: van köztük liechtensteini, panamai, delaware-i és Virgin-szigeteki cég is.

Bár a Fidesz korábban harcot hirdetett az offshore lovagok ellen, ebből a tettek szintjén vajmi kevés látszik. Az állam továbbra is előszeretettel köt adóparadicsomokban bejegyzett, átláthatatlan tulajdonosi hátterű cégekkel szerződést, elég csak a letelepedési kötvényekre gondolni.

Insula Management Establishment (Liechtenstein, Vaduz)

Nehéz lesz megkerülni az offshore kérdést a Quaestor-botránynál is. A Quaestor anyavállalatának többségi tulajdonosa ugyanis a kezdetektől egy Insula Management nevű átláthatatlan tulajdonosi hátterű liechtensteini (vaduzi) cég, amelyről egyelőre csak Tarsoly Csaba állítja, hogy az övé. Az nem világos, hogy ez esetben miért nem személyesen az ő nevén volt a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. részvényeinek többsége, miért kellett az Insula Managementet közbeiktatni többségi tulajdonosként.

Az Insula Management Establishmentről a hivatalos adatbázis a címet közli és a formátumot. Eszerint az Insula egy úgynevezett anstalt. Ez a cégforma csak liechtensteinben létezik, és olyasmi, mint Magyarországon a holding.

Más adatbázisokból kiderül, hogy a társaságot 2004 óta Andreas Ignaz Schurti és Urs Daniel Hanselmann képviseli aláíróként. (Andreas Schurti “igazgató” részére küldték ki azt a meghívót is, amelyben tájékoztatják a részvényeseket Orgován Béla vezérigazgatóvá választásáról – a szerk.). Az Insula címére van bejegyeze egyébként Schurti ügyvédi irodája, a Walch & Schurti – és még vagy száz cég.

Quaestor USA (Wilmington, Delaware)

Az Insula alapítóként és a Quaestor Hrurira belépéséig többségi tulajdonosként a kezdetektől részt vesz a cég életében. Ám nem ez az egyetlen offshore társaság, amely megfordult a Quaestor közvetlen közelében tulajdonosként.

1999-2000 között több Quaestor-leányvállalatban tulajdonos volt a delaware-i, “Quaestor USA Corporation” nevű cég is. A társaság 1999-ben két quaestoros társaságba, a Veresegyházi Ingatlan Kft.-be, és a QDC Kft.-be is bevásárolta magát.

A Veresegyházi Ingatlan Kft. 1995-1999-ig a Quaestor tulajdonában állt, tőle vette át egy rövid időre az amerikai cég, amely 2000 júniusában már vissza is adta a magyar Quaestornak a tulajdonrészét. Hasonló volt a forgatókönyv a QDC Kft.-nél: 1999-ig a magyar Quaestor volt a tulajdonos, majd az amerikai cég, majd 2007-től újra a magyar Quaestor. 

Az amerikai adatbázisokban kutatva találtunk még egy ugyanilyen nevű, már nem működő társaságot (Quaestor USA Corporation, Fairfield, Iowa). A cég elnöke egy bizonyos Peter Oscody volt.

Tarsolynak volt egy hasonló nevű üzlettársa, Öcsödy Péter, aki jelenleg is igazgatósági tag a Quaestor Energetikai Zrt.-ben. Ez a cég volt Tarsolyék Kiss Szilárddal közös cége.

OCS Investment Establishment (Liechtenstein, Vaduz)

Öcsödy Péter 2010-ben két hónapig ügyvezetője volt az OP-Hungary Invest Kft.-nek, amely egy már bezárt Quaestor-érdekeltség. A társaságot az OCS Investment Establishment nevű liechtensteini társaság alapította meg 2010-ben, ezután lett részben a Quaestoré.

Az alapításkor Öcsödy Péter volt az ügyvezető, és nagyjából a liechtensteini céggel egy időben távozott. Az OCS Investment Establishmentről szintén alig tudni valamit, csak annyit, hogy 2010-ben alapították, de nem sokkal később törölték is. Öcsödy Péter egyébként a cégnyilvántartás szerint jelenleg nem Magyarországon, hanem Floridában él.

SH Securities (Svájc, Zug)

Tarsoly Csaba mindemellett a svájci Zugba bejegyzett SH Securities Holding AG nevű társaság II. kerületi villájában lakott, amely a Twins Szálloda Kft.-n keresztül tulajdonosa az ingatlannak.

A zugi társaság igazgatója Michael Reiss, aki egy másik, genfi cégben is szerepel (Geneva Capital Group). Ebben a genfi vállalatban ott van még egy bizonyos Valentik Csaba is. Ez pedig azért érdekes, mert a panamai cégadatbázisban pont egy olyan cégbe botlottunk, amelyben egy Valentik Csaba nevű, továbbá egy Tarsoly Csaba nevű ember közösen szerepel. Mivel a nyilvános adatbázisban sem születési dátumot, sem semmilyen más, azonosításra alkalmas adatot nem kaptunk meg a két férfiról, így addig azt kell feltételeznünk, hogy csak a név egyezik, a személyek nem. Kerestük Valentik Csabát az ügyben, aki egyelőre nem reagált megkereséseinkre.

Ypso Financial S.A. (Brit Virgin-szigetek)

Mind Tarsoly szállásadója, a svájci SH Securities Holding AG, mind a Quaestor-csoport többségi tulajdonosa, a liechtensteini Insula Management Establishment, de még Öcsödy Péter, Tarsoly Amerikában élő közeli munkatársa is az Egri és Társai ügyvédi irodát jelölte meg kézbesítési megbízottként (tehát postásként, a kézbesítési megbízott feladata, hogy a bíróságnak, illetve más hatóságnak a cég működésével összefüggésben keletkezett, a külföldi személy részére kézbesítendő iratokat átvegye, és azokat a megbízó részére továbbítsa.)

A Quaestor erős emberei körül további két offshore paradicsomban bejegyzett céget találtunk, amely ezzel az irodával működött együtt. Több mint 16 éve követi Tarsoly Csabát Kárpáti Péter, aki már 30 évesen ügyvezetőként dolgozott különböző Quaestor-érdekeltségeknél. Kárpáti egyike volt azon keveseknek, akik részt vettek a brókerház március 8-ai válságülésén. Kárpáti egyébként a csoporton belül a stratégiai igazgatói posztot töltötte be.

Kárpáti az alapítás óta ügyvezetője a 2012-ben alapított Insistent Kft.-nek, amelynek alapító-tulajdonosa a brit Virgin-szigetekre bejegyzett Ypso Financial S.A. nevű cég. 

Gerlando Investment Corporation (Panama)

A Quaestor-vezetők között visszatérő szereplő volt Molnár Sándor is, aki korábban összesen hat Quaestor-érdekeltségben kapott fontos pozíciót. (vezérigazgató volt ő is például a Kiss Szilárd-féle Quaestor Energetikai Zrt.-ben). Molnár emellett 2009-2012-ig ügyvezető volt a panamai Gerlando Investment Corporation tulajdonában álló győri Minestrone Kft.-ben, amely a Quaestor-érdekeltségű győri ETO-parkba van bejegyezve. 

Az offshore cégek quaestoros kötődéseit ezen a linken nézheti meg nagyban.

Tarsoly Csabát vasárnap helyezték előzetes letartóztatásba, több héttel azután, hogy kirobbant a botrány. Ezidő alatt Tarsolynak arra is volt ideje, hogy az anyavállalat struktúráját átalakítsa – Orgován Béla egykori közmunkást kinevezve vezérigazgatónak. Azt nem tudjuk, hogy ezenkívül milyen egyéb, elsősorban pénzügyi változtatásokat eszközölt Tarsoly, amíg a rendőrök el nem vitték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik