nyugdíj (Array)
Gazdaság

Baj lehet a nők kedvezményes nyugdíjából

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 12. 15. 10:26

A rendszer fenntarhatatlan és a negyven évnél kevesebb jogviszonyt összegyűjtő nőkkel szemben sem igazságos – mutatnak rá szakértők.
Korábban a témában:

Egyik végletből a másikba esett az Orbán-kormány, amikor 2012-ben eldobta a korábbi rugalmas nyugdíjba vonulási szabályokat, és felváltotta a jelenlegi, rugalmatlan korhatárrendszerrel, amelyre ráültette a Nők 40 programot – áll abban a Közgazdasági Szemlében megjelent tanulmányban, amelyről a Napi.hu számolt be.

A szerzők, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának kutatói úgy vélik, a női korkedvezményes nyugdíj a korhatár emelésével szétfeszíti a nyugdíjrendszert, emellett a kedvezmény igazságtalan, diszkriminatív és fenntarthatatlan.

Emlékeztetnek: 2012 előtt 35-40 éves munkaviszonnyal szinte bárki előrehozott nyugdíjba mehetett, ami túlzott terheket rótt a költségvetésre és a járulékfizetőkre, de az Orbán-kormány ezt nem egy rugalmas, az eltérő élethelyzeteket kezelni képes, ám fenntartható rendszerrel váltotta fel, hanem megszigorították a korhatárokat és hatalmas kivételt emeltek a rendszerbe a „Nők 40” keretében.

A kutatók szerint a feszültségek az általános korhatár emelésével a jövőben tovább fokozódhatnak: a nők továbbra is nyugdíjba mehetnek 58-60 évesen, miközben a korhatár 65 évre emelkedik, vagyis akár 7 évvel korábban fejezhetik be a járulékfizetést, és kaphatnak teljes nyugdíjat. Nemcsak a férfiak, hanem a 61 éves korukra 39 éves jogviszonyt összegyűjtő nők is hátrányba kerülnek.

A rugalmatlanságot a kormány a Nők 40 plusz programmal próbálja ellensúlyozni, amelynek keretében állami támogatással segítenek munkát keresni azoknak, akiknek csak néhány hónap vagy év kell a negyvenévi jogviszony eléréséhez, ahelyett, hogy megnyitnák számukra a rugalmas nyugdíjazás lehetőségét, csökkentett nyugdíjjal – mutatnak rá.

A kutatók azt javasolják, hogy hozzák vissza a rugalmas nyugdíjazási szabályokat úgy, hogy ahhoz megfelelő bónusz-malusz rendszer kapcsolódjon, vagyis a korhatár előtti nyugdíjba vonulás csökkenéssel, a későbbi nyugdíjazás magasabb kezdőnyugdíjjal járjon.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.