Pénzügy

Az átlagnyugdíj távolról sem elég a magyarnak

Tele van ellentmondással a lakosság, már ami pl. a nyugdíjakkal kapcsolatos elvárásokat illeti. Miközben 60 százalék szerint nem fenntartható az állami nyugdíjrendszer, 66 százalék továbbra is elsősorban az állami nyugdíjra támaszkodna idős korában – derült ki a MABISZ és a Századvég kutatásából, amit a biztosítók konferenciáján mutattak be.

150 ezer forintos nyugdíj lenne jó

A felmérés szerint egyébként 150 ezer forintos nyugdíjjal lenne elégedett a lakosság többsége, viszont kevesen hajlandóak tenni érte – írta az Azénpénzem.hu.

A megkérdezettek alig több mint fele szokott megtakarítani, de csak 22 százalék rendszeresen, 30 százalék csupán esetenként, míg 48 százalék egyáltalán nem.

És alig 6 százalék (nyugdíjasok nélkül 7 százalék) azok aránya, akik kifejezetten a nyugdíjas éveikre gyűjtenek. A rövid távú célok ugyanis rendre felülírják a hosszú távú célokat.

Amit érdemes végiggondolni

Jelenleg 65 százalék körüli a helyettesítési ráta (az utolsó hivatalos, adózott fizetéshez viszonyuló kezdőnyugdíj). Vagyis mindenkinek célszerű abba belegondolnia, hogy a mai fizetésének 65 százaléka elegendő lenne-e a megélhetésére, és mi lenne, ha ennél is kevesebbet kapna.

A portal felhívja a figyelmet a különböző öngondoskodási formákra, hangsúlyozva, hogy azok mellé milyen adó-visszatérítés járhat, amely szintén gyarapíthatja a megtakarításokat.

Ezért lehet érdemes előre gondolkodni, és valamilyen öngondoskodási formában (nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, vagy nyesz) előre félre tenni időskorunkra. Amíg nem késő. Mint írtuk, még mindig ott tartunk, hogy tízből nyolc magyar még mindig azt hiszi, elég kivárnia.

Ha ki akarja kerülni a csapdahelyzeteket, íme néhány tipp.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik