Belföld

Mégsem lesz kisebb a nyugdíjemelés, mint amit Orbán ígért

Nem törvény, rendelet született.

Megjelent a Magyar Közlöny legfrissebb számában a 2017. január elsejétől alkalmazandó nyugdíjemelésről szóló kormányrendelet. Ennek értelmében 1,6 százalékkal kell emelni a január 1-jét megelőző időponttól megállapított vagy folyósított nyugdíjat, illetve egyebek közt az árvaellátás, a szolgálati járandóság, az özvegyi járadék, a rokkantsági ellátás, a baleseti járadék, a rehabilitációs ellátás és a vakok személyi járadékának összegét.

Korábban találgatások láttak napvilágot, hogy mégis marad a 0,9 százalék, mivel a parlament ülésén ugyan születtek döntések pénzügyi témában, de azok között nem szerepelt a nyugdíjemelés mértékének megváltoztatása.

Akkor a szocialista Korózs Lajos is azt mondta, januártól nem lehet nagyobb a nyugdíjemelés, mert az Orbán Viktor által ígért 1,6 százalékos emelésnek nincs nyoma egyetlen jogszabályban sem. A költségvetési törvényben továbbra is csak a 0,9 százalékos nyugdíjemelés szerepel, pedig az 1,6 százalék is megalázóan kevés, hiszen az MNB inflációs előrejelzése alapján is 2,3 százalékos nyugdíjemelés járna az idős embereknek. Szerinte vissza kellene térni a régi nyugdíjszámítási módszerhez, amely alapján a jelenleg benyújtott nyugdíjemelés több mint a háromszorosa lenne indokolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik