Gazdaság

Ezermilliárdos áfacsalás – a kormány letiltotta a tanulmányt

Ipari méreteket ölt az élelmiszer ágazatban az áfacsalás, a fekete- és szürkefoglalkoztatás. A helyzetet feltáró tanulmány publikálását a szaktárca megtiltotta.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet 2014 júniusára elkészült és titkosított tanulmányában a magyarországi élelmiszertermelésről többek között évi ezermilliárd forintot meghaladó adóelkerülésről, szürke- és feketefoglalkozásról, feketén értékesített állatokról és termésekről olvashatunk. A kutatók a tanulmányukat másfél éve nyilvános szakmai vitára akarták bocsátani, ám a dokumentumot azóta sem publikálták – írja a Népszabadság.

A lapnak a kutatóintézetben elmondták, a dokumentum közlését „megtiltotta” a minisztérium. A miértre nem tudják a választ, nem értik. Megkeresték a minisztériumot is, ahol az újságírók türelmét kérték.

A szakemberek semmi olyat nem tettek vizsgálódásaik során, amire az államnak ne lenne módja. Egyszerűen összeolvasták a különböző nyilvántartásokat, és elgondolkodtak: ha valaki ezer disznót szállít Ausztriába, miként lehet az, hogy csak nyolcszáz érkezik meg?

Valószínű, hogy mivel az unión belüli más országban való értékesítést nem terheli áfa, nálunk viszont igen, az eltűnt kétszáz állat hazai vágóhídon lett áfamentes feketevágás áldozata. A tanulmány készítői a teljes élelmiszer-ágazat alaposabb vizsgálata után arra a következtetésre jutottak, hogy a magyar sertéstermelők a szaporulat egy részét eltitkolják, felnevelik és feketén levágják.

Becsléseik szerint a feketegazdaság mértéke megyétől függően 32,5 és 49,9 százalék között mozog.

A rejtett gazdaság mértéke 2012-ben 650 és 1200 milliárd forint között lehetett ebben az ágazatban, ideértve az elcsalt, emiatt illegális jövedelemnek minősülő, zsebre tett áfát is. A folytatást és a csalás különböző módszereit itt olvashatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik