Young couple having argument in bed.
Élet-Stílus

Pornó: nagy a veszély, hogy nincs megállás

24.hu
24.hu

2016. 03. 02. 19:59

Korai magömlés, merevedési és ejakulációs zavar. Igen, ezeket mind okozhatja az online pornó, főleg akkor, ha a fiatalok töméntelen mennyiségben nézik.

Az ember azóta vágyik az erotikára – ne adj’ isten a pornóra  -, amióta lemászott a fáról. Dédapánik simán beindultak egy kivillanó boka látványától, az eggyel fiatalabb korosztálynak már jutott fehérneműkatalógus is, esetleg Fabulon reklám, a szerencsésebbeknek egy-egy nyugatról becsempészett alig használt „szaklap”.

Vagyis „pornó” mindig is volt, és mindig is lesz.

A kérdés a mennyiség és a tartalom jellege, illetve az, hogy milyen életkorban találkozik vele az emberpalánta.

A tizenéves fiúkat mindig is érdekelte a NŐ(i test), és ez így van jól. Csakhogy korábban jóval többet kellett azért teperni, hogy minden irányból alaposan szemügyre vehessék.

Amíg több tíz évvel ezelőtt a szexuális felfedezés romantikus vonalon, fantáziálgatásokkal kísérve indult útjára, először a plátói szerelem érzésével, majd a csókkal és így tovább, addig ma a kamasz fiúk többsége mindent készen kap. Legalábbis a virtuális térben.

– így dr. Rusz Edit szexuálpszichológus.

Az ingerküszöb egyre feljebb és feljebb tolódik, ami nem is csoda, hiszen a pornóoldalakon töméntelen mennyiségű filmmel találkozni, ráadásul még kategóriákkal is segítenek a könnyebb választás érdekében.

Nagy a veszély, hogy nincs megállás.

Eleinte elég a kétszereplős akció, majd jöhetnek a többszemélyes filmek, később ki tudja, az aberrált, perverz mozik. Különösen veszélyes mindez akkor, ha az összképet kiegészítjük az internetanalfabéta szülőkkel. Tisztelet a kivételnek.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Na mármost, el tudjuk képzelni, milyen következménye lehet annak, ha egy tizenéves pornófüggővé válik? Sajnos nem csak az, hogy a kamaszkorát egy laptop, egy tubus testápoló, és egy köteg zsebkendő társaságában tölti.

Soroljuk: korai magömlés, merevedési zavarok, sőt, esetleg az is elfordulhat, hogy aktus közben képtelen lesz ejakulálni.

Azok a férfiak, akik pornófüggőségben szenvednek, nem tudnak rendesen funkcionálni egy kapcsolatban. A probléma három dologból gyökerezik. Egyrészt, maszturbálás közben a gyors örömszerzés a cél, nem pedig a merevedés hosszas megtartása. Másrészt, önkielégítés közben másként jut el egy férfi az orgazmusig, és ha ehhez hozzászokik a pénisz, akkor elképzelhető, hogy az aktus, illetve a hüvely már nem lesz elegendő élvezeti forrás a számára. Végül itt van a korábban emlegetett ingerküszöb. Nincs az a nő, bármilyen gyönyörű és szexi is legyen, aki képes helyettesíteni vizuálisan három, vagy még több pornószínésznőt.

– magyarázza a szakember.

Vagyis a szerencsétlen férfi ott áll majd, és nem lesz képes szeretkezni egy valódi nővel.

Dr. Rusz Edit ugyanakkor hangsúlyozza: a konklúzió koránt sem az, hogy a kamasz gyerekeket el kell tiltani a pornófilmektől és az önkielégítéstől. Ehelyett azt tanácsolja a szülőknek, hogy tartsák nyitva a szemüket. Ha azt észlelik, hogy a gyerek nem hajlandó elmozdulni a számítógép elől, nem nagyon jár társaságba, nem érdeklődik valódi kapcsolatok iránt, és a szexről való beszélgetésekre is feszülten reagál, akkor figyeljenek oda.

Próbálják meg kezelni a helyzetet, kezdeményezzenek beszélgetést, lehetőleg semleges, baráti hangneműt, illetve finoman próbálják meg másfelé terelgetni a fiatalt: a sport, a művészetek, vagy a nyelvek irányába. Oda, ahol le tudja vezetni a felgyülemlett feszültséget, és örömet talál más cselekvésekben is.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.