Belföld

Korlátozta a Posta a csomagfeladást, de nem tudja ellenőrizni a korlátozást

Pénteken nagy megrökönyödést váltott ki a Magyar Posta legújabb húzása. A cég, amely állítólag már korábban felkészült a karácsonyi rohamra, a honlapjára feltett közleményben jelentette be, hogy november 15-től napi öt darabban limitálja az MPL Üzleti és az MPL Netcsomagok feladást.

Az állami cég később a 24.hu kérdésére korrigált. Közölte, hogy a korlátozás nem vonatkozik mindenkire, a magánszemélyek továbbra is annyi csomagot adhatnak fel, amennyit akarnak. A szigorítás csak azokra a vállalkozásokra vonatkozik, amelyek sok csomagot adnak fel, de nem szerződtek futárszolgálatokkal.

A korlátozással leginkább azt igyekszik elérni a súlyos munkaerőgondokkal küzdő vállalat, hogy minél kevesebb olyan küldeményt adjanak fel, amelyet kötött, rövid határidővel kell célba juttatnia. Az MLP Üzleti és Netcsomagok kategóriában ugyanis a feladó kérheti, hogy „egy munkanapos időgaranciával”, azaz másnapra kézbesítsék a csomagját. Ezt lehetőséget a szolgáltatások általános szerződési feltételei biztosítják.

A limit bevezetésével azonban a cég ezekben a kategóriában is csak nehezíteni tudja a nagyobb számú csomagok feladását, de megakadályozni nem.

A 24.hu forrásai szerint a Magyar Postának nincs, és nem is volt elektronikus nyilvántartása a feladókról.

Az adatbázis kiépítése, folyamatos fenntartása és ellenőrzése csak bonyolítaná a szervezet működését. Ezért a Posta valójában nem tudja megakadályozni, hogy bármely vállalkozás ötnél több csomagot adjon fel naponta.

A korlátozás legfeljebb annyit jelenthet, hogy a csomagfelvételi ablaknál egy-egy adott alkalmazott egyszerre nem vesz fel ugyanattól a személytől ötnél több csomagot.

Súlyosabb ügy azonban a Posta számára, hogy törvénysértő módon jelentette be a limitet. A vonatkozó jogszabály szerint ugyanis a szolgáltató köteles az általános szerződési feltételek módosítását a bevezetést megelőző legalább 15. naptól kezdődően internetes honlapján közzétenni. Ezen kívül hiányzik a postai szolgáltatók felügyeletét ellátó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jóváhagyása is. Oda 45 nappal korábban kell leadni a módosítási tervet.

A cég viszont nagyon sietett a korlátozásokkal, a november 7-ére datált közlemény szerint 15-én lépnek életbe a változások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik