Belföld

Lázár alaposan beszólt a felcsúti kisvasutat vizsgálni akaró EU-soknak

A Miniszterelnökség vezére megmozgatta a cinizmus gémeskútját, közben elismerve, hogy a németek joga ellenőrizni, mire költik mások a pénzüket.

Ezt mondta Lázár János arról, mennyire taszítja őt a gondolat, hogy az uniós tisztviselők ellenőrizzék a felcsúti kisvasutat, ami uniós pénzből épült (a kihasználtsága miatt tök feleslegesen).

A kormány nagyon nem akarja, hogy egy EU-s bizottság megnézze a felcsúti kisvasutat
Lázár János és Deutsch Tamás szerint politikai támadásról van szó. Mit vétett az a szerencsétlen kis falu?

Lázár cinikusan beszélt arról, hogy a csapatban az ellenzéki Niedermüller Péter és Jávor Benedek is benne van. Lázár javasolta, hogy más projekteket is nézzenek meg. Hozzátette, „a képviselőasszony” régóta érdeklődik Orbán iránt, akit nem tart túl elfogulatlannak.

Gondoltam, az európai politikai kultúrtérben van az együttműködésnek hagyománya

– folytatta a Miniszterelnökség vezetője, aki levélben fordult Inge Gräßle képviselőasszonyhoz, tiltakozva az uniós helyszíni vizsgálat ellen. Persze szívesen látják Magyarországon őt és társait, nincs akadálya, hogy Felcsútra menjen, de öt másik kisvasút is épült az országban, azokat is megnézhetné az alcsútdobozi arborétum mellett. Lázár továbbra is szívesen látná egy kávéra vagy teára vendégül, de elzárkózik tőle.

A források ellenőrzése jogos német politikai kérdés, de Lázár fontosabb és érdekesebb ügyeket is ajánlott volna neki – pártoktól függetlenül. 

Később újságírói kérdésre “politikai diszkriminációnak” minősítette, hogy nem másik öt kisvasutat, hanem a felcsútit pécézték ki. Gräßle márpedig “nem túlzottan kedveli Orbán Viktort”, holott CDU-s, tehát néppárti szintén. Gräßle korábban azt mondta, semmi köze a politikához, hogy ellenőrizni akarják a projektet, mivel ők nem foglalkoznak ilyen behatóan a magyar politikával a költségvetési ellenőrzési bizottságban.

Sínek és számok

Lázár később kapott kinyomtatott adatokat is. Ezekből kiderült, 2016. júniustól 2021. júniusáig tart a fenntartási időszak. Az első fenntartási jelentés szerint kb. 17,2 millió forint feletti árbevétel volt 40 ezer jegy után, a vállalásokat teljesítették, sőt túlteljesítették, több jegyet adtak el, mint amennyit vállaltak.

Az változó volt, mikor volt jegybevétel, mikor volt sokkal több üzemeltetési költség. Lázár szerint “januárban kevesen gondolták, hogy a felcsúti kisvasúttal mulattatják magukat”. Márciusban már 2 millió forint feletti jegyértékesítési bevétel volt. Egy év alatt 6 millió forint árbevételt értek el. Az is kiderült, valószínűleg Orbán Viktor nem lesz ott a kisvasút ellenőrzésekor.

A DK már börtönt lát

A DK is pont a Kormányinfó idején reagált, szerintük a “szabadrablás” szimbólumává vált a kisvasút. Azt írják, “Orbánék idegessége persze érthető; örömmel tékozolják és lopják az európai adófizetők pénzét, ám nem tűrhetik az ellenőrzést.” Hozzáteszik, ha lesz kormányváltás, ezekből az ügyekből “nyomozás, vádemelés és a bűnösöknek remélhetőleg hosszú börtönbüntetés” lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik