Belföld

Hiába dolgoznak, havi tízezreket vettek el a legkiszolgáltatottabb emberektől

Május 24-én osztotta meg Facebook-oldalán egy békécsabai édesanya, hogy hogyan vett el értelmileg akadályozott, 47 éves lányától a kormány egyik rendelete havi több tízezer forintot. Az akadályozott nő édesanyjával él otthonukban, az önellátást nem tudná megoldani, de munkarehabilitációban dolgozik, napi négy órában.

A szőnyegszövésért áprilisig a minimálbér 30 százalékát kapta meg, ami napi négy órára havi 34 425 forintot jelentett. Azonban a kormány úgy rendelkezett, hogy áprilistól a munkarehabilitációt átnevezik fejlesztési jogviszonynak, a havi fizetésből pedig óradíj lett. Az óradíj eszerint nem lehet kevesebb a mindenkor kötelező legkisebb órabér 30 százalékánál, tehát 220 forintnál. Napi négy óra szőnyegszövésért így a 47 éves nő, egy hónapra 14 256 forintot kapott.

Az édesanya hozzátette:

a történethez tartozik, hogy ebéd fizetés mellett még nappali ellátási díjat is fizetni kell /persze erre is van törvény vagy Önkormányzati rendelet/ ami történetesen most 375Ft/nap, ebéddel együtt 750 Ft/nap.
Ami mélységesen felháborít az az, hogy az Intézmény azonnal alkalmazta a törvényben úgy fogalmazott kitételt “nem lehet kevesebb”, tehát a legkisebb díjazást állapította meg.

Szavai szerint megalázónak, arcpirítónak és szégyenteljesnek tartja az intézkedést. Hozzátette:

Tisztelt” Kormányunk és a törvényalkotók is pontosan tudják, hogy ez az a réteg, aki nem fog az utcára menni tüntetni a saját érdekeiért, hiszen közülük sokan fel sem fogják milyen igazságtalanság történt velük

Jah…és még ezért az éhbérért is szívesen dolgoznak.

Kiemelt képünk illusztráció. (dpa / Europress / Britta Pedersen)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik