Belföld

Harcolnak a jogvédők, hogy ne úszhassa meg a kézigránátos porschés

24.hu
24.hu

2016. 02. 19. 13:50

„Segítesz egy menekült családot? Megöllek!” - ezt ordította két nőnek az autópálya közepén. A rendőrség szerint azonban hiányzott a magatartásából az erőszak.

“A Legfőbb Ügyészséghez fordultunk annak érdekében, hogy hivatalból vizsgálja felül a menekülők elleni gyűlölet-bűncselekmény ügyében hozott, téves minősítést és alaptalan eljárás megszüntetést”  – írja közleményében a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport. Arról a porschésról van szó, aki augusztusban megfenyegette egy autó két utasát – két nőt – az M1-M7 közös szakaszán, miután látta, hogy segítenek egy menekült családnak. Az eseményeket a 24.hu munkatársai rögzítették:

A GYEM  azt írja, a média tudósításán keresztül értesülhettek a történtekről, arról, hogy a rendőrség megszüntette a nyomozást Sz. Attila ellen, akit egyébként néhány nappal a történtek után kaptak el.  Az eljárás garázdaság megalapozott gyanúja miatt indult – szerintük tévesen. Ennek kapcsán levélben fordultak az illetékes Budaörsi Rendőrkapitánysághoz – mint fogalmaznak – a helyes, közösség tagja elleni erőszakként – vagyis gyűlölet-bűncselekményként – való minősítés mellett érvelve.

A nyomozást sajtóinformációk szerint azzal az indokkal szüntette meg a rendőrség, hogy „a tanúk elmondása és a videófelvételen látható cselekmény során Sz. Attila a sértett járművében rongálást, másnak sérülést nem okozott, így az erőszak a magatartásából hiányzik, ezért a garázdaság vétsége nem valósult meg.” A rendőrség ugyanakkor elismeri az indoklásban, hogy Sz. Attila “magatartása alkalmas volt arra, hogy a sértettben és a jármű utasaiban félelmet, megbotránkozást keltsen, különös figyelemmel arra, hogy a cselekmény elkövetésének időpontjában összefüggő gépjárműsor alakult ki az autópályán, és az esetnek számos tanúja volt”. A sértettek nem akartak zaklatás miatt magánindítvánnyal élni, így a büntetőeljárást lezárták.

A GYEM álláspontja szerint azonban az elkövető kijelentései, mint a „Segítesz egy menekült családot? Megöllek!”, nyilvánvalóvá tették, hogy fenyegető cselekménye hátterében a menekültekkel szembeni előítélet állt. Ezért eleve nem garázdaság vétsége, hanem a Btk. szóhasználata szerint közösség tagja elleni erőszak garázda magatartással megvalósítható alapesete miatt kellett volna nyomozni. Mint írják, az említett bűncselekmény megvalósulásához az kell, hogy “az elkövető kihívóan közösségellenes magatartását a sértettekkel szembeni, védett csoporthoz tartozásukon alapuló előítélet motiválja”, nem kell, hogy a magatartás egyben erőszakos is legyen. Úgy vélik, mindkét úgynevezett tényállási elem kétségtelenül megvalósult. “Az elkövető cselekménye – függetlenül attól, hogy nem okozott sérülést vagy kárt – erőszakos is volt, hiszen kézigránát kocsiba dobásával fenyegette és kényszerítette az áldozatok egyik csoportját arra, hogy kiszálljanak a gépjárműből. Álláspontunk szerint Sz. Attila cselekményét a gépjárművet vezető nő és társa ellen is közösség tagja elleni erőszakként kellett volna minősíteni, figyelemmel arra, hogy a menekülőket segítő önkéntesek csoportjához tartoztak, azaz kizárólag azért érte őket sérelem, mert a Btk. által védett csoporthoz tartozó személyekkel voltak kapcsolatban. Ebben az esetben az irányadó nemzetközi sztenderdek szerint a gépjárművet vezető nő és társa gyűlölet-bűncselekmény áldozatainak tekintendők” – olvasható a közleményben.

Szerintük beláthatatlanok az okok, amelyek “az eljáró nyomozóhatóságot a téves minősítéshez, majd az eljárás megszüntetéséhez vezették”.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.