Tudomány

Sikerült helyreállítani a Voyager-1-et

MARK GARLICK / SCIENCE PHOTO LIBRA / MGA / Science Photo Library via AFP
MARK GARLICK / SCIENCE PHOTO LIBRA / MGA / Science Photo Library via AFP

Ismét mind a négy tudományos műszerével használható adatokat küld a NASA Voyager-1 űrszondája – írja a Live Science. Az űreszköz nagyjából hét hónappal ezelőtt kezdett el érthetetlen információkat küldeni.

2023 novemberében a három fedélzeti számítógép egyikével műszaki probléma adódott. A mérnökök áprilisban részben megoldották a hibát, miután parancsot küldtek a tudományos adatok rendezett csomagolásáért felelős FDS alrendszernek. Ezt követően négy hónap után először küldött értelmezhető jeleket a Voyager-1, így pedig a mérnökök lokalizálni tudták a problémát.

A hibát az egyik számítógép chipjében azonosították, majd kidolgozták a megoldást, az FDS kódjának módosításával megkezdték a műszerek helyreállítását.

A négy berendezésből kettő már májusban megfelelően működött, és immár mind a négy helyreállt.

Noha az adatrendszerek ismét funkcionálnak, a mérnökök szerint további munkálatokra lesz szükség a teljes helyreállításhoz. A csapat feladata többek között az lesz, hogy szinkronizálja azt a szoftvert, amely lehetővé teszi, hogy mindhárom fedélzeti számítógép egyszerre hajtsa végre a parancsokat.

A Voyager-1 jelenleg mintegy 24 milliárd kilométerre jár a Földtől a csillagközi térben. A nagy távolság miatt 22,5 órába telik, mire a parancsok eljutnak hozzá, és újabb 22,5 órába, mire a válasz megérkezik.

Az űrszonda és testvére, a Voyager-2 közel 47 éve indult útnak, ezzel ezek a NASA legrégebb óta működő űrszondái, egyben a legtávolabbi, ember alkotta objektumok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik