Tech

Több hónapos zavar után ismét hazatelefonált a Voyager-1

Devrimb / Getty Images
Devrimb / Getty Images

2023 végén az évtizedek óta hasznos szolgálatot teljesítő Voyager-1 űrszonda hirtelen értelmezhetetlen adatokat kezdett küldeni. Mint később kiderült, a szonda három számítógépének egyike, a repülési adatokkal foglalkozó FDS egység hibásodott meg, és nem kommunikált a telemetria-modulációs egységgel.

Több hónapnyi munka után a NASA szakemberei megerősítették: a Voyager-1 memóriájának körülbelül 3 százaléka sérült, de sikerült lokalizálni a hibát. A 24 milliárd kilométerre lévő szonda hibás chipjéhez tartozó kódokat máshová, több részre szétszórva helyezték át az FDS-memórián belül. Az új kódokat tartalmazó csomagot április 18-án küldte el a földi irányítás.

A javítás minden jel szerint sikerrel járt, ugyanis a NASA a napokban közölte: ismét használható adatokat küldött vissza a Voyager-1.

A 46 éves szonda működése tehát úgy néz ki, visszatért a normál kerékvágásba. Az eszköz szombaton fontos adatokat küldött vissza a rendszerei állapotáról, a következő lépés pedig az lehet, hogy újból tudományos adatokat szolgáltat a Voyager-1.

A NASA jelezte, a következő hetek arról fognak szólni, hogy a szonda csapata szétosztja a kódokat az FDS-memória különböző részein, teszi hozzá a hvg.

Kapcsolódó
24 milliárd kilométerre küldtek el egy szoftverfrissítést
A cél a Voyager űrszondák életének meghosszabbítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik