Tudomány

Hatalmas kamerát telepítenek egy sivatagi hegycsúcsra

Javier TORRES / AFP
Javier TORRES / AFP

3,2 gigapixeles, közel háromtonnás csillagászati kamerát telepítenek Chile északi részére, az Atacama-sivatagba – írja a Reuters. A rendszer lesz a valaha épített legnagyobb digitális optikai csillagászati kamera.

A Vera C. Rubin Obszervatórium – amely a kamera mellett egy teleszkópot is magába foglal – több darabban érkezett meg a Coquimbo régióban, az Atacama-sivatag szélén magasodó Cerro Pachón csúcsára. Stuartt Corder, az AURA egyetemi szövetség tudományos vezetője és a NOIRLab központ igazgatóhelyettese szerint minden a helyszínen van, a telepítés pedig remélhetőleg még idén befejeződik.

A Vera C. Rubin Obszervatórium egy komplex, integrált rendszer, amely egy nyolcméteres, széles látómezejű földi távcsőből, egy kamerából és egy automatizált adatfeldolgozó rendszerből áll.

Éjszakánként nagyjából 20 terabájtnyi adatot fog generálni, tízéves működése során pedig információiból egy 15 petabájtnyi katalógusadatbázis jön majd létre.

Az obszervatórium fő célja az lesz, hogy segítségével megértsük a világegyetemben lévő sötét energia és sötét anyag természetét, valamint tanulmányozzuk a Föld más objektumokkal való ütközésének lehetőségét. A rendszer annak megértéséhez is hozzájárulhat, hogy mikor keletkezett az univerzum.

Az AURA egy 47 amerikai intézményből és három nemzetközi társszervezetből álló konzorcium, amely csillagászati obszervatóriumokat működtet az Amerikai Tudományos Alapítvány és a NASA számára. A szervezet felelős többek között a NOIRLab központ irányításáért, amely a Vera C. Rubin Obszervatóriumot működteti majd.

Chile számos létező és fejlesztés alatt álló csillagászati létesítménynek ad otthont. Ennek oka a ritkán lakott Atacama, amely a kis fényszennyezés miatt ideális környezetet teremt a megfigyelések számára.

Kapcsolódó
Rejtett életet találtak a sivatag mélyén
A kutatók a szélsőségesen száraz Atacama-sivatag talajmintáit elemezték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik