Tudomány

Ő volt az egyetlen ember, aki parancsolhatott Sztálinnak

Bettmann / Getty Images
Sztálin és Szvetlána 1937-ben.
Bettmann / Getty Images
Sztálin és Szvetlána 1937-ben.

A milliók által rettegett diktátor, Joszif Sztálin szívéhez valószínűleg egyetlen nő állt közel: lánya, Szvetlána, aki 1967-ben nyugatra menekült, hogy kitörhessen apja erőszakos örökségének árnyékából. Odáig azonban küzdelmes út vezetett, és ez a tett hatással volt a nő családjára és az akkori politikai légkörre is – derül ki a Viasat History közleményéből.

Szerető apa volt a véreskezű diktátor

Szvetlána Joszifovna Sztálina 1926. február 28-án született Moszkvában. Saját bevallása szerint barátságos otthonban nőtt fel, amelynek anyja volt az úrnője, apja pedig „nem volt sem istenség, sem egy kultivált figura, csak egy normál apa”. Szvetlána az anyjával gyakran került konfliktusba, de az apjával soha. Sztálin a tenyerén hordozta őt, „kis főnöknek” becézte, aki bármit megparancsolhatott neki. Anyja 1932-es öngyilkosságával azonban minden megváltozott: Sztálint egyre jobban beborította a paranoia, mindenkit eltávolított maga körül, akire csak kicsit is gyanakodott, és ez a családi életére is visszaütött. Szvetlána körül is elkezdtek eltűnni az emberek, többek között szeretett némettanárának is nyoma veszett.

Menekülés Oroszországból

A második világháború idejére Szvetlána felcseperedett. Apjának nem tetszett, ahogy öltözködik, ráadásul két évvel idősebb bátyja révén még rossz társaságba is keveredett, 16 évesen pedig összejött egy 38 éves zsidó újságíróval, Alekszej Kaplerrel. Mikor ezt Sztálin megtudta, kérdőre vonta a lányát, akit életében először pofon is vágott. Kapler hamarosan egy szibériai munkatáborban találta magát. Apja ezután elhidegült Szvetlánától, és ez 1953-ban bekövetkezett haláláig nem is változott meg.

Hruscsov, Sztálin utódja Szvetlána minden mozdulatát figyelni kezdte. Emiatt a szorongató légkör miatt még a nevét is megváltoztatta Allilujevára. Ennek ellenére nem tudott teljesen eltávolodni apjától: titokban elkezdte papírra vetni élettörténetét, és hiába próbálta kihangsúlyozni, hogy Sztálin milyen szörnyűségeket művelt, egyszerűen képtelen volt eltitkolni, hogy szerette apját.

Közben megismerte élete szerelmét, Brajesh Singhet, akivel annak 1966-ban bekövetkezett halálig együtt is maradt. Szvetlána akkor léphette át először a határt, mikor visszavitte szerelme hamvait Indiába. Lépéseit itt is közelről monitorozták, de a nőben ekkor már megszülettet a döntés: nem akart visszatérni az országba, ahol szörnyű öröksége alatt fuldoklott. Ezért aztán felkereste az amerikai nagykövetséget Újdelhiben, majd gyermekeit hátrahagyva Amerikába menekült.

A nő életét bemutató dokumentum film, a Szvetlána: Az apám, Joszif Sztálin június 1-jén, szombaton 21 órakor lesz látható a Viasat History csatornáján.

Kapcsolódó
Agyontaposták egymást az emberek, hogy láthassák Sztálin koporsóját
Sztálin feltámadásától tartott a testét eltemető különítmény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik