Tudomány

Újabb állatot klónoztak sikeresen kínai tudósok

CCTV / YouTube
CCTV / YouTube

Kínai tudósoknak először sikerült két kasmírkecskét klónozniuk – írja az IFLScience. A kínai tudósítások szerint a bravúr elősegítheti a kasmírgyapjú miatt nagyra értékelt állatfajta szélesebb körű tenyésztését.

Az állatok a közelmúltban születtek Csinghajban, egy északnyugat-kínai tartományban. Az eddig precedens nélküli eredményt a Northwest A&F Egyetem kutatócsoportja érte el, szomatikus sejtklónozás segítségével. Ezen kívül nem derül ki sok minden a tudósításokból, és nem világos, hogy az eredményeket közzé fogják-e tenni szakértői folyóiratban. A kínai állami média azonban megosztott egy videót a klónozott kölyökről az anyjával.

A szomatikus sejt klónozása során a szomatikus sejt magját egy másik, sejtmagjától megfosztott petesejtbe ültetik át. A rekonstruált sejt ezután stimulálható, és sejtosztódáson megy keresztül, melynek hatására teljes értékű szervezetté fejlődik, amely genetikailag azonos a szomatikus sejtmag donorjával.

Ezt a technikát korábban számos emlősfaj klónozására használták már, például egereknél, nyulaknál, kutyáknál, sertéseknél, de Dollyt, a juhot is így hozták világra.

Kína az elmúlt években úttörővé vált a klónozás területén. Az év elején kutatóik publikáltak egy tanulmányt, amelyben bemutatták, hogyan klónoztak sikeresen egy rézuszmajmot szomatikus sejtmagtranszfer segítségével.

Kapcsolódó
Sikeresen klónoztak egy majmot Kínában
A tudósok nagy áttörést értek el, először sikerül egy napnál tovább élő rézuszmajmot klónozniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik