Tudomány

Sikeresen klónoztak egy majmot Kínában

Zhaodi Liao
Zhaodi Liao

Sikeresen klónoztak egy rézuszmajmot kínai kutatók – írja a Live Science. Egy január 16-án megjelent tanulmány szerzői arról számolnak be, hogy a ReTro névre keresztelt állat már három és fél éves, de még mindig életerős és fejlődik.

A tudósok már ez előtt is próbálkoztak azzal, hogy rézuszmajmokat (Macaca mulatta) klónozzanak, azonban a korábbi alanyok sosem éltek egy napnál tovább.

Most viszont egy új módszerrel áttörést értek el, mégpedig úgy, hogy egészséges méhlepényt biztosítottak az embriónak.

Ezeket a rézuszmakákókként is ismert főemlősöket egyébként gyakran használják laboratóriumi kísérletekhez, mivel genetikailag nagyon közel állnak az emberhez. A tanulmány társszerzője, Csienk Szun elmondta, azért lenne hasznos, ha képesek lennének nagy számban klónozni ezeket a majmokat, mert akkor az ilyen vizsgálatok során teljesen egyforma alanyok csoportjával tudnának dolgozni. Így a kutatók – például egy gyógyszer tesztelésekor – könnyen meg tudnák állapítani, hogy a genetikai sajátosságok mennyire befolyásolják egy készítmény hatását.

A történelem során a tudósok sok féle állatot klónoztak már, köztük majmokat, bárányokat, szarvasmarhákat és kutyákat is, de általában csak 1-3 százalékuk marad életben a születés után. Ezt az arányt növeli jelentősen Szun és csapatának új módszere, amely során egy normális embrió méhlepényéből származó sejteket ültetnek egy klónozott embrió méhlepényébe. Az eljárás azt eredményezte, hogy a klónozott embrió méhlepénye is teljesen egészséges lett, így megfelelő tápanyagokkal és elég oxigénnel tudta ellátni.

Kapcsolódó
Kihalt állatot klónoznának orosz tudósok
Nagyjából 8000 éves, kihalt bölény múmiáját boncolták fel nem régiben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik