Tudomány koronavírus

Van még értelme a Covid-teszteknek?

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A PCR-tesztek helye ma már a klinikai szférában van, az otthon elvégezhető tesztek is bőven megadják a laikus számára releváns választ. Segítséget ezek is leginkább kíváncsiságunk kielégítésében nyújtanak.

Szűk három-négy éve a PCR-teszt még napi szinten használt kifejezés volt, gyorsan bővülő pandémiaszótárunkban még a definíciója is szerepelt. Utóbbi már erősen megkopott, a koronavírus kimutatására szolgáló, akkreditált laboratóriumokban elvégzett PCR-vizsgálatok viszont még ma is hozzáférhetők – igaz, jó öt-tízszeres áron, mint az otthon is elvégezhető gyorstesztek.

Felmerül tehát a kérdés, hogy a jelenlegi „Covid-helyzetben” ad-e valamilyen pluszt a PCR-módszer, sőt, érdemes-e koronavírus-teszteket végezni. Dr. Kemenesi Gábor virológust, a Pécsi Tudományegyetem docensét, a Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Nemzeti Laboratóriumának kutatóját kérdeztük.

Szuperérzékeny és nagyon megbízható

A PCR a polymerase chain reaction, vagyis a polimeráz-láncreakció rövidítése, amely a vírus örökítőanyagát (DNS vagy RNS) mutatja ki a mintából. Általánosan bevett, nagyon érzékeny és pontos diagnosztikai eljárás, régóta alkalmazzák számos kórokozó azonosítására az emberi szervezetben, a laikus közönség azonban a koronavírus-járvány idején ismerkedett meg vele.

Amikor valaki betegség jeleit érezte magán, netán csak utazni akart vagy bármi olyan tevékenységet végezni, amelynek feltétele a negatív teszt volt, szépen elment egy erre kijelölt mintavételi helyre. Ott aztán vattás végű, hosszú pálcát nyomtak az orrába – érzésre egészen az agyig, vagy még azon is túl –, majd órákon belül megkapta az eredményt. Ha pozitív volt, jött az éppen aktuális idejű karantén, a háziorvos telefonos tanácsai, a tünetek csillapítása és a remény, hogy nem fordul rosszabbra.

A pandémia idején sokáig bizonytalan volt, hogy milyen a vírus ürülése, a beteg meddig fertőz, ezért biztos, ami biztos alapon a »vírusmentességet« tekintették határvonalnak. Ehhez pedig a nagyon megbízható, szenzitív PCR-eljárásra volt szükség

– mondja a 24.hu-nak Kemenesi Gábor.

Varga Jennifer / 24.hu Kemenesi Gábor

A fogékony gazdatestbe jutva a kórokozó elképesztő sebességgel sokszorozza magát, csúnyán fogalmazva, darabra rengeteg vírus termelődik a szervezetünkben, ám a nagy számok törvénye alapján ezek jó része defektes, vagyis nem képes újabb fertőzést okozni. Ahogy múlik az idő, úgy nő az „ártalmatlan” vírusok száma, tehát az örökítőanyag jelenléte valakiben nem jelenti automatikusan azt, hogy az illető másokat is megbetegít.

De amíg minderről nem volt elegendő és szilárd tudásunk, nemzetközi és hazai szinten is az az ember számított Covid negatívnak, akinek a szervezetéből nem volt kimutatható a SARS-Cov2 vírus.

Otthoni diagnosztikára a gyorsteszt is tökéletes

Mostanra azonban változott a helyzet. A patikában kapható, otthon is elvégezhető Covid-tesztek érzékenysége ugyan sokkal gyengébb a PCR-nél, de már ez is elég. Ha az eredmény pozitív, akkor az illető még fertőz, azonban ha negatív, akkor jó eséllyel már nincs benne annyi aktív vírus, hogy másokat is megbetegíthessen. Egy szó, mint száz, a virológus szerint

a Covid kimutatására alkalmas PCR-teszteknek ma már a klinikai szférában a helye, az átlagembernek nincs értelme, ott bőven elegendő bármilyen otthoni gyorsteszt.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Utóbbiakból mára csak a megbízható termékek maradtak a piacon, és mindegy, hogy nyálból vagy az orrnyálkahártya váladékából mutatja ki a fertőzést, otthoni diagnosztikára tökéletesen megfelel.

Sőt. Kemenesi Gábor szerint manapság már a laikus számára – néhány speciális helyzettől eltekintve – bármilyen Covid-teszt egyetlen haszna, hogy tisztában legyen saját fertőzöttségével. Mindegy, hogy influenzáról, koronavírusról vagy egyéb kórról van szó, aki betegnek érzi magát, az ne menjen közösségbe, ne adja át a betegséget másoknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik