Tudomány

150 kilogrammos pingvin csontjaira bukkantak

A valaha élt legnagyobb ismert pingvin maradványaira bukkantak Új-Zélandon, a 154 kilogrammos óriás 50 millió évvel ezelőtt élt – írja a Live Science. Az újonnan felfedezett faj a Kumimanu fordycei nevet kapta Ewan Fordyce őslénykutató tiszteletére.

A fosszíliát nyolc másik maradvány mellett találták meg, közülük öt szintén újonnan felfedezett pingvinfajhoz (Petradyptes stonehousei) tartozik, egyikük egy óriáspingvin, a maradék kettő eredetét pedig nem sikerült meghatározni. A felfedezésekről szóló, február 9-én publikált tanulmány szerint a Petradyptes stonehousei egyedei nagyjából 50 kilogrammot nyomhattak, testhosszukat nem sikerült megállapítani.

Ezelőtt a 37 millió éve az Antarktiszon élő Palaeeudyptes klekowskii volt a legnagyobb ismert pingvinfaj, amely 116 kilogrammos tömegével és nagyjából 2 méteres magasságával jogosan érdemelte ki a kolosszus pingvin becenevet. Daniel Ksepka, a Bruce Művészeti és Természettudományi Múzeum paleontológusa és a tanulmány szerzője elmondta, a felfedezett pingvinfajok röpképtelenek voltak, de szárnyaik közel sem voltak annyira alkalmasak az úszáshoz, mint ma élő rokonaiké.

Bár a Kumimanu fordycei elnyerte a legnagyobb ismert pingvinfaj titulust, Ksepka szerint könnyen lehet, hogy léteztek még nagyobb pingvinek, amelyek maradványai felfedezésre várnak. Az óriáspingvinek nagyjából 27 millió évvel ezelőtt tűntek el a Föld színéről, kihalásuk oka máig megválaszolatlan kérdés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik