Tudomány

Videón, ahogy a kínai rakéta darabjai elégnek a légkörben

Tian Dingyu / XINHUA / Xinhua via AFP
Tian Dingyu / XINHUA / Xinhua via AFP

Vasárnap visszahullottak a Csang-cseng 5B kínai rakéta maradványai a Földre – írja a Reuters. Az űrszemét valahova az Indiai-óceánba esett, de a NASA szerint a Kínai Nemzeti Űrügynökség nem hajlandó pontos adatokat megosztani a becsapódási útvonalról.

A Csang-cseng 5B július 24-én, pekingi idő szerint 14 óra 22 perckor startolt el a Hainan állambeli Wenchang indító központból. A rakéta egy 22 tonnás laboratóriummodult vitt a Nemzetközi Űrállomásra.

A rakéta darabjai magyar idő szerint vasárnap 18:45-kor értek a felszínre valahol az Indiai-óceánon, de a „visszatérési technikai szempontokkal, például a törmelék esetleges szétszóródásának helyével” kapcsolatos kérdéseket Kína nem osztotta meg az amerikai űrhivatallal.

Malajziából több videót töltöttek fel közösségimédia-felületekre a visszatérésről.

Az Aerospace Corp, az amerikai kormány által finanszírozott nonprofit kutatóközpont szerint meggondolatlanság volt hagyni, hogy a rakéta teljes fő magfokozata – amely 22,5 tonnát nyom – ellenőrizetlenül térjen vissza a Földre. Korábbi cikkünkben mi is írtunk arról, hogy mi az esélye egy esetleges lakott területre csapódásnak: annak az esélye, hogy valaki megsérül vagy meghal ezen a lezuhanó rakétadarabok miatt, egy az ezerhez és egy a kétszázharminchoz között volt, ami jóval meghaladja a nemzetközileg elfogadott, egy a tízezerhez tartozó baleseti kockázati küszöböt. Az egyes emberek kockázati aránya viszont sokkal alacsonyabb volt, hat a tízbillióhoz képest. Összehasonlításképpen: a villámcsapás valószínűsége körülbelül nyolcvanezerszer nagyobb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik