Tudomány

Kínai rakéta darabjai eshetnek vissza ránk a hétvégén

LI GANG / XINHUA / Xinhua via AFP
LI GANG / XINHUA / Xinhua via AFP

A hétvégén visszahullanak a Csang-cseng 5B kínai rakéta maradványai a Földre – írja a Reuters. A Kínai Nemzeti Űrügynökség folyamatosan figyeli a rakéta darabjainak útját, azok ugyanis irányítatlanul keringenek a bolygó körül, de a szakértők szerint minimális az esély arra, hogy bármilyen lakott területet fenyegetnének.

Kapcsolódó
Pár héten belül a Földbe csapódhat egy kínai rakéta
A kínai rakéták kontrollálatlan zuhanása nem először jelent veszélyt a lakosságra.

A Csang-cseng 5B július 24-én, pekingi idő szerint 14 óra 22 perckor startolt el a Hainan állambeli Wenchang indító központból. A rakéta egy 22 tonnás laboratóriummodult vitt a kínai űrállomásra. A rakéta úgynevezett magfokozata Föld körüli pályán maradt, és lassan közelít a légkörhöz. A légkörbe lépve a rakétatest várhatóan szétesik, de elég nagy ahhoz, hogy

néhány darabja potenciálisan túlélje a súrlódást, és ne égjen el a légkörben. 

A törmelékmező helyét lehetetlen előre meghatározni, bár a szakértők a következő napokban képesek lesznek szűkíteni a potenciális visszatérési zónát. Az embereket és az épületeket fenyegető általános kockázat meglehetősen alacsony, tekintve, hogy a Föld felszínének 75 százalékát víz, sivatag vagy dzsungel borítja.

Annak az esélye, hogy valaki megsérül vagy meghal ezen a hétvégén a lezuhanó rakétadarabok miatt, egy az ezerhez és egy a kétszázharminchoz között van, ami jóval meghaladja a nemzetközileg elfogadott, egy a tízezerhez tartozó baleseti kockázati küszöböt. Az egyes emberek kockázati aránya viszont sokkal alacsonyabb, hat a tízbillióhoz képest. Összehasonlításképpen: a villámcsapás valószínűsége körülbelül nyolcvanezerszer nagyobb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik