Tudomány europoli

Az ENSZ klímacsúcsa jelen formájában halálra ítéli a legsérülékenyebbeket

Paul ELLIS / AFP
Paul ELLIS / AFP

A bizalmatlanság és a transzparencia hiánya az egyik legnagyobb kérdése az ENSZ klímakonferenciájának: ahogy a COP26 Glasgow-ban a vége felé közeledik, úgy kristályosodnak ki a pesszimista hangok a tömegből. Közülük az egyik legmeghatározóbb Vanessa Nakate aktivista, aki a magasszintű klímaaktivisták (High-Level Climate Champions) eseményén beszélt arról, mennyire nem lehet hibáztatni a fiatalokat és a fejlődő országokat, hogy nem hisznek már a fejlett országok ígéreteinek.

„Sokan már most sikeresnek nevezik a COP26-ot. Pedig volt előtte 25 másik, és ahogyan ennek vége lesz, az ígéretek és vállalások megtörténnek, a kibocsátások tovább fognak nőni, ahogy eddig is tették” – mondta Nakate. Van is rá alapja, hogy ezt gondolja: a Klíma Átláthatósági Jelentés szerint például a világ 20 leggazdagabb országában gyors ütemben nő a karbonkibocsátás még 2021-ben is. A világ pedig jelenleg nemhogy a 1,5 Celsius-fokos melegedést nem érte el, de egyenesen 2,4 foknál tart,

Nakate szerint pedig ez halálos ítélet rengeteg sérülékeny közösség számára.

Kapcsolódó
Hiába az ENSZ klímacsúcs, még mindig 2,4 fokos felmelegedésnél tartunk
Egyelőre nem elég erősek a vállalások, hogy megközelítsük a 1,5 Celsius-fokot.

A klímaaktivista erős szavakkal hívta ki az országokat és vállalatokat arra, hogy bizonyítsák be: nincs igaza. „A világ vezetői idejönnek a privát repülőiken, és ígéreteket, vállalásokat tesznek. De ígéretek nem fogják csökkenteni a kibocsátást.”

Hasonlóan erősen szólt oda a kormányoknak és vállalatoknak António Guterres, az ENSZ főtitkára is. „Az országoknak fel kell gyorsítaniuk. Még mindig jóval a 2 Celsius-fokos melegedés felett vagyunk. A szénnek még mindig nincs ára. Nem később kell cselekedni, hanem most.” Guterres és Nakate legerősebb szavait is hatalmas taps fogadta a COP előadótermében.

Paul ELLIS / AFP Antonio Guterres

A nettó nulla kibocsátású jövő nemcsak a kormányokon múlik, hanem a vállalatokon és a privát szférán is – ennek navigálására jött létre a 2016-os klímakonferencián Marrákesben a Marrákes Szövetség, amelynek feladata az, hogy összefogja és rendszerezze azokat a vállalatokat, amelyek nettó nulla kibocsátást tűztek ki maguk elé.

Már 320 cég, civil szervezet és koalíció vesz részt a szövetségben.

A Race to Zero kampány összesíti a nem kormányzati szereplők klímakampányait. A Race to Zero is a hitelességet tartja az egyik legfontosabb alappillérének. Nigel Topping, az egyik klímabajnok elmondta: három fő eleme van a kampánynak, közülük az egyik a privát finanszírozás elősegítése, a másik a legsérülékenyebbek ellenállóképességének erősítése, a harmadik pedig a helyi igények felmérése, nem a globális átlag alapján zajló munka.

„A szegények és a perifériára szorult emberek szenvedik meg a legjobban a klímaváltozás következményeit, ezért fel kell erősítenünk a hangjukat” – mondta, ami ismét tapsvihart váltott ki az országok képviselőiből és a civil szervezetek megfigyelőiből.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik