Tudomány europoli

Párizs és a Microsoft is díjat nyert az ENSZ klímaversenyén

Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Kihirdették az ENSZ Global Climate Action Awards (globális klímaakciókért járó díj) nyerteseit tegnap a COP26 klímakonferencián Glasgow-ban. A díjat három kategóriában osztották ki, nyert város, nonprofit szervezet és óriás techvállalat is.

A klímavezetők kategóriában díjat kapott Párizs városa, amely 2050-ig teljesen kibocsátásmentes szeretne lenni,

Samsø szigete, amely teljesen átalakította az energiaellátását megújuló alapúra, illetve Guadalajara, amely egy óriási városi területet lefedő akciótervével vívta ki az elismerést.

A finanszírozással kapcsolatos kategóriában a SunFunder kapott díjat, amely Afrikában finanszíroz napelemes rendszereket, valamint a Global Innovation Lab for Climate Finance, amely különböző befektetőktől származó összegeket kezel, és fenntartható célokra fordítja, az Energise Africa, amely közösségi finanszírozással épít otthoni napelemes rendszereket a szubszaharai Afrikában, illetve a Self-reliance & Solar in the West Bank & Gaza kapott elismerést, utóbbi a gázai övezetben élőknek segít a gridtől független energiamegoldásokat építeni.

A „klímasemleges most” nevű kategóriában kapott díjat a Microsoft, amely megfogadta, hogy az 1975-ös alapítása óta kibocsátott összes emissziót semlegesíti, a Taylors of Harrogate tea- és kávévállalat, amely teljesen fenntartható módon működik, az ICA Gruppen svéd üzletlánc, amely segíti a vásárlóit a szénlábnyomuk csökkentésében, illetve a House of Baukjen divatház, amely a körforgásos divat egy éllovasa.

Főkép: az első kategória győztesei

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik