Tudomány zöldövezet

Hiába az ENSZ klímacsúcs, még mindig 2,4 fokos felmelegedésnél tartunk

Dominika Zarzycka / NurPhoto / AFP
Dominika Zarzycka / NurPhoto / AFP

A glasgow-i ENSZ klímacsúcson a globális károsanyag-kibocsátás 90 százalékáért felelős országok jelen vannak. Korábbi előzetes adatok (legalábbis Fatih Birol, a Nemzetközi Energia Ügynökség ügyvezető igazgatója) szerint 1,8 Celsius-fokos emelkedést ígértek akkor, ha a klímacsúcson megfogadott jelenlegi vállalásokat betartják – a Climate Tracker legfrissebb számításai szerint azonban a 2030-as vállalásokkal még mindig a 2,4 Celsius-fokos melegedésnél tartunk az évszázad végére. Ez még mindig hasonlóan katasztrofális körülményekhez vezet, mint a 2,7 Celsius-fokos emelkedés, amelyet a klímacsúcs előtt számoltak.

Kapcsolódó
Katasztrófa vár ránk, ha nem szigorítunk a klímavállalásokon
A jelenlegi 2,7 Celsius-fokos melegedés extrém tüzeket, szárazságot, árvizeket, és a korallzátonyok pusztulását hozza magával.

Tina Stege, a Marshall-szigetek klímavédelmi küldöttje elmondta: sürgősen újra kellene számolni a 2030-as országos vállalásokat, az ördög ugyanis a részletekben rejlik: ha ezek a célkitűzések nem elég ambiciózusak, a 2050-es határidők már elcsúszhatnak. „A nemzeti vállalások jelenleg nem a 1,5 Celsius-fokos határ felé közelítenek” – mondta Stege.

Inger Andersen, a UNEP igazgatója korábban elmondta: 8 évünk van arra, hogy tegyünk valamit a 1,5 Celsius-fokért, utána ez a lehetőség elúszik. Ez a 8 év alatt pedig majdnem felére kéne csökkentenünk a károsanyag-kibocsátásunkat globálisan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik