Tudomány

Lélegzetelállító videó érkezett a világűrből

Oleg NOVITSKY / Russian Space Agency Roscosmos / AFP
Oleg NOVITSKY / Russian Space Agency Roscosmos / AFP

Oleg Viktorovics Novickij orosz űrhajós látványos felvételt készített a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén – írja a Futurism.

A videón az új orosz többfunkciós modul, a Nauka látható, illetve az, hogy milyen az egységből a kilátás a Földre.

A kozmonauta a Twitteren osztotta meg a felvételt.

A videón jól kivehető, hogy a bolygónk felé néző ablak több rétegből áll, hogy biztos védelmet nyújtson az űrhajósoknak. Az üveghez egy plusz pajzs is tartozik, ezt Novickij távolítja el, mielőtt kinéz az űrbe. A felvétel végén egy redőny záródik az ablakra, ez valószínűleg a mikrometeoroidok, a kisebb űrszemetek és a hőveszteség ellen véd.

A Nauka eddigi története elég rázósra sikeredett. A modult eredetileg 2007-ben akarták felbocsátani, de a fejlesztés rengeteget késett. Amikor az űreszköz idén július végén végre elérte az ISS-t, majd csatlakozott rá, az orosz egység hajtóművei váratlanul működésbe léptek, így elmozdították az űrállomást. A problémát utóbb sikerült orvosolni.

A már beüzemelt, 20 tonnás és 13 méter hosszú modulnak több funkciója is van. Az egység elsődleges feladata, hogy űrlaborként szolgáljon, de szállásként, illetve raktárként is használható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik