Tudomány

Nagyobb volt a baj a Nemzetközi Űrállomáson, mint eddig állították

Sputnik via AFP
Sputnik via AFP

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy az orosz Nauka kutatómodul csatlakozása után komoly bajok akadtak az ISS-en: az állomás elmozdult a helyéről, miután váratlanul működésbe léptek az orosz egység hajtóművei. A NASA később közölte, hogy az ISS 45 fokkal elfordult, de az űrhajósok, meg az amerikai és az orosz irányítóközpont együttműködésével sikerült leállítani a Nauka hajtóműveit, és a Zvezda modul, illetve a Progressz teherűrhajó hajtóműveinek beindításával visszafordították az ISS-t az eredeti helyzetébe.

Kapcsolódó
Komoly gondok adódtak a Nemzetközi Űrállomásnál
A problémák a Nauka kutatómodul csatlakozása után jelentkeztek.

A The New York Times-ban megjelent cikk szerint azonban nagyobb volt a baj, mint az a bizonyos 45 fok: Zebulon Scoville, aki a repülési központot irányította a baleset idején, elmondta, hogy eleinte 540 fokot fordult az ISS, majd fejjel lefelé megállt, és 180 fokot előre kellett mozgatni rajta, hogy az eredeti orientációba kerüljön.

A 45 fokot az első adatok alapján jelentették, de később kiderült, hogy sokkal nagyobb volt a baj.

A Space.com-nak a NASA megerősítette, hogy valóban helytelen volt a 45 fokos tájékoztatás, de az továbbra is áll, hogy a legénység semmit nem vett észre a forgásból. A NASA szerint az űrhajósok nem voltak közvetlen veszélyben.

Főkép: a NAUKA megközelíti az ISS-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik