Tudomány

Káprázatos felvételek készültek a Mars westernbe illő tájáról

NASA/JPL-Caltech/MSSS/Kevin M. Gill
NASA/JPL-Caltech/MSSS/Kevin M. Gill

A NASA Curiosity marsjárója jelenleg a Gale-kráterben fekvő Mont Mercounál jár – írja a Universe Today. A magas formációnál jól megfigyelhetőek a réteges marsi kőzetek, hasonló üledéklerakódásokat a Földön jellemzően olyan helyeken látni, amelyek egykor egy tó fenekét alkották.

A kutatók úgy vélik, hogy a távoli múltban a Gale-kráter helyén is egy hatalmas tó állt, amelyben talán primitív létformák is jelen voltak.

A Curiosity útja során rengeteg felvételt készít, és a Mont Mercout is megörökített már. A képeket a NASA rendszeresen közzéteszi, felhasználásukkal pedig a profik és a lelkes amatőrök kifejezetten jó minőségű felvételeket hoznak létre. Kevin Gill például 202 nyers fotót kombinálva alkotta meg az alábbi képet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kevin M. Gill (@apoapsys) által megosztott bejegyzés

Mattias Malmer egy lépéssel tovább ment, és a Mont Mercout ábrázoló fotókból egy rövid videót készített el.

A Curiosity felvételein utóbb felhők is megjelentek, Stuart Atkinson az ilyen képek segítségével hozott létre egy westernbe illő fotót.


A Marson egyébként nagyjából egy hónapja a NASA egy újabb robotja, a Perseverance is landolt. A marsjáró már hangfelvételeket is küldött a vörös bolygóról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik