Tudomány

Álhír volt, hogy Magyarországon azonosították a krími-kongói vérzéses láz vírust

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Ökológiai Kutatóközpont munkatársai cáfolják, hogy a krími-kongói vérzéses láz vírusát (KKVLV) mutatták ki a Margit-szigeten azonosított kullancsokban – írja az MTI. Az egyetem közleményében a Magyar Kullancsszövetség elnökének az M1 aktuális csatornán kedden elhangzott szavaira reagált.

Komolyabb járványok kopogtatnak Magyarországon
Nemcsak a behurcolt szúnyogok és kullancsok, hanem a hazai fajok is egyre veszélyesebbé válhatnak.

Az enyhe tél kedvezett a kullancsok elszaporodásának, Kapiller Zoltán István ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta a műsorban, hogy a PTE munkatársai a krími-kongói vérzéses láz vírusát azonosították az egyik élősködőben, és a megcsípettek a vírust cseppfertőzésen keresztül adhatják át.

A kutatók azt írták, hogy Kapiller Zoltán István nyilatkozatában összemosott több fontos információt is.

A szakértők szerint valóban megtalálták a vírust terjeszteni képes kullancsfaj nimfa példányát egy Margit-szigeti sünön, de a vírus magyarországi jelenlétére közvetlen bizonyíték nincs.

A PTE csapata valóban végezt kutatásokat a vírussal, és kizárólag a nevezett vírus vagy azzal szoros rokonságban álló vírusok ellen termelődött antitesteket azonosítottak vadnyulakban és rágcsálókban.

A PTE és az Ökológiai Kutatóközpont munkatársai a közleményben leszögezték: Kapiller Zoltán István szavaival szemben szó sincs a krími-kongói vérzéses láz vírusának magyarországi jelenlétéről, a vírus pedig az elnök nyilatkozatával ellentétben emberről emberre jellemzően közvetlen kontaktus, elsősorban vér útján terjed, nem pedig cseppfertőzéssel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik