Tudomány

Ősi templomra bukkantak a bibliai városban

Ősi templomot azonosítottak Baál isten két szobrával a dél-izraeli Tel Lakisnál – írja az MTI. Az időszámítás előtti 12. században épített templomra a Bibliában is szereplő Lákis város feltárása közben bukkantak. A templom annak a korszaknak a végén működhetett, amikor a város egyiptomi uralom alatt állt.

Az épület bejáratát két oszlop és két torony jelölte, melyek egy hatalmas téglalapalakú csarnokba nyíltak. Joszef Garfinkel, a Jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársa és az ásatások egyik vezetője szerint szokatlan módon a templom oldalainál kis tárolóhelyiségeket is találtak, ezekben búzát azonosítottak, de a papok egyéb tárgyakat, például ruhákat is őrizhettek itt.

View from Tel Lachish, Western Israel, overlooking the grape fields and Hebron Valley. Lachish was the second most important city in the Southern Kingdom of Judah. Battle accounts of Joshua, Sennacherib, and Nebuchadnezzar. Rebuilt as a fortress-city of the Kingdom of Judah. Lachish is mentioned 20+ times in the Bible.

A Salamon királynak tulajdonított első jeruzsálemi zsidó Szentélynek a Biblia leírása alapján hasonló szerkezete volt, ugyanígy oszlopok és tornyok vezettek a központi teremhez. A Tel Lakisban talált templom belső szentélyében támasztóoszlopok álltak, és három méter magas álló kövek kisebb kövek körívében. Utóbbiak az isteneket jelenítették meg. A Bibliában is szerepel Jákob lajtorjájának történeténél hasonló kő:

Reggel fölkelt Jákób, fogta azt a követ, amely a fejealja volt, fölállította szent oszlopként, és olajat öntött a tetejére.

(Teremtés könyve 28:18)

A templom romjai mellett bronz üstöket, tőröket, madár- és szkarabeuszábrázolásokkal díszített fejszéket, illetve egy aranyozott üveget találták II. Ramszesz nevével. A templom oltárának közelében két bronz figurára bukkantak, fegyveres istenszobrokra. Emellett Hathor egyiptomi isten amulettje is előkerült.

Jelentős felfedezésnek tekintenek még egy kerámiatöredéket, amelybe ősi kánaáni szöveget véstek a héber szamech betűvel, amely a régészek szerint ennek a betűnek az eddigi legrégebbi ismert előfordulása, és egyedülálló lehetőséget teremt az ősi ábécé tanulmányozásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik