Tudomány zöldövezet

Mindent eláraszt a műanyag

Nem kérdés, hogy napjaink egyik legsúlyosabb környezetvédelmi problémáját a műanyag jelenti: évente több millió tonna hulladék áramlik a tengerekbe, a szemétnek pedig több száz évre van szüksége a lebomláshoz. A nagyobb műanyagdarabok tengeri emlősöket, teknősöket és madarakat fenyegetnek, a parányi részecskéket pedig halak és apró organizmusok nyelik el.

A tápláléklánc révén a műanyagok az emberi szervezetbe is bejuthatnak.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az anyagok mekkora fenyegetést is jelentenek ránk.

Egy 2017-es tanulmány szerint az óceáni műanyagok 90 százaléka tíz folyón keresztül érkezik – írja a CNN. Ezek közül nyolc Ázsiában, kettő pedig Afrikában található. A Thames21 angol szervezet célja az, hogy megtisztítsák a Temzét a hulladékoktól. A csoport szerint a nejlonzacskók és palackok száma jelentősen csökkent az utóbbi időkben, a nedves törlőkendők viszont még mindig nagy arányban vannak jelen.

Fotó: iStockA vízben sodródó műanyag-törmeléknek számos forrása lehet. Egy 2017-es amerikai kutatás alapján a Hudson naponta 300 millió ruhából származó műanyagszálat szállít az Atlanti-óceánba. Mivel a műtrágyák egy részét a szennyvíz felhasználásával hozzák létre, a műanyagok visszakerülhetnek a földekre, ahonnan ismét a vizekbe juthatnak.

A hulladékok fogkrémek, testápolók, kozmetikumok és szappanok révén is elérhetik a vizeket, de az elhasznált vagy elvesztett halászhálók is nagy számban vannak jelen a tengerekben.

Richard Lampitt, az Egyesült Királyság Óceántani Központjának munkatársa szerint ahhoz, hogy megoldjuk a problémát, elsőként azt kell felmérni, hogy az egyes forrásokból mennyi műanyag kerül a vizekbe, mekkora veszélyt jelentenek a hulladékok, illetve pontosan mennyi szemét is található a környezetben.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik