Tudomány

Ilyen színt ne hordjon, ha nem szereti a pókokat

Nagy Nikolett
Nagy Nikolett

újságíró. 2018. 08. 07. 10:31

Eddig azt hitték a kutatók, hogy a pókok számára egyáltalán nem fontos a színérzékelés, hiszen egyébként is csak kétfajta színt látnak. Egy friss kutatás viszont most kimutatta, hogy a farkaspók nőstényeknél is egy kicsit, a hímeknél meg aztán nagyon számít a színlátás, szemük sajátosságai miatt főként a zöld. Ha nem szereti a pókokat, ezt a színt kerülje!
Korábban a témában:

A hím pávapók (Maratus volans) csodálatos színeivel és táncával hívja fel magára a nőstények figyelmét – kutatók meglepve tapasztalták, hogy a legtöbb pókfajjal ellentétben ez az állat látja a színeket, nagyjából úgy, mint mi. Ezért is olyan fontos a hímek csicsás külseje a nőstények számára. A Cincinnati Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy vajon ugyanez elmondható-e a kevésbé izgalmas színű rokonukról, a farkaspókokról, ezért megvizsgálták, hogy a hímek és a nőstények hogyan viszonyulnak a különböző színekhez.

A farkaspókok (Lycosidae) a sarkvidékek kivételével az egész világon megtalálhatók: Európában körülbelül 70 farkaspók-faj él, Észak-Amerikában 125. Egyik-másik meglehetősen ritka, azonban egyik sem veszélyeztetett. Általában sárgásbarna színük van, ami logikusan azt jelentené, hogy az állatoknak nem fontos a színérzékelés, pedig az Amerikai Arachnológiai Társaság (American Arachnological Society) éves gyűlésén ismertetett kutatásból nem ez derült ki: a hímek például kifejezetten érzékenyek a zöld színre.

A négy pár szemmel rendelkező farkaspókok nem úgy látnak, mint mi: az emberi szem háromszínű látást tesz lehetővé, ami azt jelenti, hogy a benne található csapok (kék receptorok, zöld receptorok, és sárga receptorok) a fény különböző hullámhosszaira reagálnak a legérzékenyebben. A kék receptorok a rövid hullámhosszra, a zöld a közepes hullámhosszra, a sárga pedig a hosszú hullámhosszra érzékeny. A farkaspókok azonban csak két szín hullámhosszát érzékelik: a zöldét és az ultraibolyáét. A kutatók azt figyelték meg, hogy mennyire fontos ez a színlátás a szaporodás szempontjából.

A kutatók videókat mutattak udvarló hím farkaspókokról a kutatásban résztvevő hímeknek és nőstényeknek (a laboratóriumban 1200 pók él – az arachnofóbiások rémálma!), és mindig máshogy manipulálták a felvételek színösszetételét. Kiderült, hogy a nőstények érzékenyebbek voltak arra, hogy mekkora volt a kontraszt a pók és a háttér között, a hímeket viszont a színek is érdekelték, már amennyiben volt közöttük zöld.

Extra-sharp shot of the female wolf jumping spider through a microscope
Nőstény farkaspók (fotó: Thinkstock)

A hímeknek egyébként azért mutattak a nőstényeknek udvarlási táncot járó hímeket, mert a természetben is gyakran előfordul, hogy a háttérben figyelnek, és ellopják a náluk sikeresebb egyedek “táncmozdulatait”. Most is érdeklődéssel figyelték a videókat, főleg akkor, ha a zöld szín is megjelent rajtuk. A nőstényeknek a szín kevésbé, a kontraszt már inkább érdekelte.

A kutatóknak arra is sikerült rájönniük, hogy a farkaspókok színérzékelése az évszakok váltakozásával változik, ami teljesen logikus, ha belegondolunk: amikor a tél elmúlik, és először merészkednek a szabadba, a fény széles spektrumú. Ahogy azonban zöldülnek a fák, a pókoknak kicsit élesebb, kontrasztosabb látásra van szükségük ahhoz, hogy a sok zöldből ki tudják venni a részleteket.

A kutatás tanulsága azonban számunkra nem ez, hanem inkább az, hogy ha nem szereti a pókokat, kerülje a zöld színt – a hímek ezt ugyanis könnyebben kiszúrják.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.