Tudomány az élet nagy kérdései

Leszavaztam a választáson, leszavazták a javaslatot – melyik a helyes?

A 2018-as választás kapcsán egyik kollégánknak tűnt fel, hogy a „leszavazni” szót gyakoribb értelme mellett - valami ellen szavaz -, a voks leadására is használták sokan. A kérdés az, hogy nyelvhelyességi szempontból vajon melyik használat állja meg a helyét?

A rövid válasz: mindkettő.

Maga a szavaz szó a nyelvújítás során keletkezett a „szó” „szav” tövéből, illetve a „-z” igeképzőből – hasonló módon jött létre a „szaval”: a „szav”, illetve az „-l” képző összetételével.

A „leszavazott” igekötős igét már a 19. században használták, mégpedig mindkét jelentésével.

Arany János 1859-ben például ezt írta Tompa Mihálynak A telivér című darab kapcsán:

De nemcsak a Telivér, hanem én is megbuktam académiai első bírálatommal, csúful leszavazott a többi négy.

Nagyjából harminc évvel később, 1886-ban Jókai Mór viszont a következőképp fogalmazott A kiskirályok című művében:

A legtávolabb eső helységek választóit bocsátják legelöl, s ha az egész vármegye leszavazott, következik maga Tanusvár. Ennek a szavazóira csak késő este kerül a sor. Addig kívülről be senkit sem eresztenek. Mikor odabenn annyi ember leszavazott, hogy tele a folyosó, akkor a megyeház kisajtaján keresztül kibocsátják az egész csapatot az utcára.

Úgy tűnik, hogy a „le-” igekötő utóbbi esetben a cselekvés elvégzésére utal. Azaz egy kifejezésnek többszörös motivációja is lehet. A második magyarázat elfogadásához az kell, hogy más igetövekkel is kombinálódjon a “le-” igekötő hasonló módon, hasonló funkciót eredményezve.

Ilyen alakok például a “leérettségizik”, “levizsgázik”, “ledoktorál” – vagyis indokolt azt mondani, hogy a “le+ige” formájú igekötős igék egy lehetséges jelentése, hogy az elvárt cselekvést eredményesen, sikeresen elvégezte; egy kötelezettséget teljesít, letud.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik