Tudomány

Nagyon ritka, fehér oroszlánkölyköt láttak Dél-Afrikában

Március 5-én a dél-afrikai Ngala Privát Vadrezervátum egyik munkatársa egy igazán különleges oroszlánkölyökre bukkant.

Lyle Bruce McCabe, a rezervátum munkatársa a National Geographicnak azt mondta, épp egy helyi folyó medrében pihenő hím példányt figyelt, amikor meghallotta egy fiatal egyed hangját. McCabe csapatával közelebb merészkedett, és megpillantotta a kölyköt. A szakértő és kollégái korábban nem láttak fehér oroszlánt a vadonban.

Fehér példányok csak akkor születnek, ha mindkét szülő rendelkezik a pigmentációt befolyásoló gén recesszív mutációjával. A fehér bundájú egyedeket nem albínónak, hanem leucisztikusnak nevezik, ugyanis testük bizonyos részein, például a szemükben van némi pigment.

Kivételesen ritkán látni teljesen kifejlett egyedet a természetben, ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy több is születek, melyek nem érik meg a felnőtt kort

– mondta McCabe.

A becslések alapján csupán az oroszlánkölykök 50 százaléka él egy évnél tovább. A szakértők azt feltételezik, hogy a leucisztikus példányok halálozási aránya még magasabb.

When you spend 17 hours of the day on Safari and have been guiding for more than 15 years you will be rewarded with “ a…

Közzétette: Daryl Dell – 2018. március 13.

Paul Funston, a Panthera oroszlánprogramjának igazgatója szerint a fehér szőrzet kifejezetten előnytelen a nagymacskák számára. A vakító bunda nemcsak a növényzetben történő elrejtőzést nehezíti meg, hanem az éjszakai vadászatot is.

A kutatók ugyanakkor már találkoztak kifejlett fehér egyedekkel, ami azt mutatja, hogy bizonyos esetekben a leucisztikus oroszlánok is képesek sokáig életben maradni.

Lelövöldözték a szegedi fehér kisoroszlán rokonait
Az állomány megmentése állatkertekre vár: fogságban körülbelül ötszáz egyed él szerte a világon.

Bár a fehér oroszlánok a vadonban kivételesnek számítanak, fogságban nem szerencsés a szaporításuk.

Egy korábbi tanulmány szerint 19 olaszországi állatkertekben tenyésztett fehér oroszlánkölyök közül négy halva született, 13 egyed pedig a születésüket követő egy hónapon belül elpusztult. Éppen ezért az Állatkertek és Akváriumok Szövetsége tiltja a genetikai rendellenességekkel rendelkező példányok szaporítását.

(Kiemelt kép: Facebook/Mike Sutherland Photography)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik