Tudomány

Először látták élve a ritka mélytengeri halat

horgászhalalakúak rendjébe tartozó állatokat kifejezetten ritkán látják élve a kutatók, az új felvételen feltűnő fajt pedig még sosem figyelték a tenger mélyén.

A kivételes felvételt Kirsten és Joachim Jakobsen készítették a Lula 1000 mélytengeri eszköz segítségével – írja a Live Science. A videó az Azori-szigetekhez tartozó São Jorge-sziget közelében készült, Portugáliától nagyjából 1360 kilométerre.

A kutatók egészen mostanáig nem látták még élve a horgászhalalakúak csoportjába (Lophiiformes) tartozó fajt, a Caulophryne jordanit. Az új, eredetileg 25 perces felvétel azért jelentős, mert azon két példány is látható 2600 méteres mélységben.

Ez egy különleges és korábban sosem látott dolog

– mondta Ted Pietsch, a Washington Egyetem Burke Természettudományi és Kulturális Múzeumának munkatársa.

A tudomány jelenleg mintegy 160 horgászhalalakú fajt ismer, az állatokat azonban mélytengeri életmódjuk miatt ritkán lehet élve megfigyelni. Világszerte összesen csupán 14 tartósított egyedét őrzik a C. jordaninak, a faj hím egyedeivel pedig korábban még nem találkoztak a szakértők.

Sőt, a Lula 1000 felvételét megelőzően csak két olyan videó készült, melyen élő horgászhalalakú lett volna látható.

A csoport hím és nőstény példányai igen eltérőek egymástól – előbbiek hatvanszor nagyobbra nőhetnek, utóbbiak pedig nem rendelkeznek lumineszcens csalikkal. Amikor egy hím egy nőstényre bukkan, rátapad a testére. A páros így életen át tartó szimbiózisba kerül: a hím spermiumot biztosít, a nőstény pedig tápanyagot. A most publikált videón is egy ilyen páros tűnik fel, az apró hím a nőstény hasára tapadva látható.

A jelenséget akváriumi környezetben lehetetlen megfigyelni, ugyanis a halak csak a tengerek mélyén képesek életben maradni.

A friss videó korábban ismeretlen részleteket is felfedett a C. jordaniról. Kiderült például, hogy a faj úszósugarai a rokonaitól eltérően külön-külön mozognak.

Jakobsenék azt tervezik, hogy a jövőben folytatják a munkát a Lula 1000 segítségével.

(Kiemelt kép: YouTube/Science Magazine)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik