Tudomány

Új földtörténeti korba léptünk

24.hu
24.hu

2018. 02. 21. 12:21

A „korszakváltás” valójában már a XX. század második felében megtörtént, a tudósok a határ kijelölésével voltak gondban.
Korábban a témában:

Az antropocén elnevezésű, javasolt új földtörténeti kort onnan számítanák, amikor az emberi tevékenység hatása a Föld élővilágára hirtelen intenzívvé és globálissá válik. A kor a második világháború után indult, és jól jellemzi például a műanyaggyártás robbanásszerű növekedése – olvashatjuk a Múlt-kor.hu-n.

Szimbolizálja az atomkorszakot

A tudósok régóta keresik azt a mérföldkövet, ami az új korszak kezdetét jelzi, a megoldási javaslattal most . Chris Turney, az ausztrál Új-dél-walesi Egyetem tudósa és kollégái álltak elő: a Campbell-szigeti magányos szitka luc évgyűrűinek kémiája kitűnően mutatja a korszakváltást.

Komoly jelöltünk ez a fa a korszakkezdő szerepre. Olyasvalaminek kell lennie, amely a globális hatást érzékelteti. Az északi félteke élővilágában található lenyomatok az emberi tevékenység minden fontosabb állomását jelzik. Ez a fenyőfa viszont azt szimbolizálja, milyen messzire hat az emberi tevékenység, hogy még ez a minden településtől távol eső fenyő is viseli a nyomát

– mondta Turney.

A kutatók megvizsgálták a fenyő évgyűrűinek kémiai jellemzőit és azt találták, hogy a C14 izotóp mennyisége hirtelen megnövekszik az 1965-ös év második felét képviselő évgyűrűben. Ez a hidegháborús atomkísérletek kétségtelen jele, ugyanis a nukleáris tesztek megkétszerezték a légköri radiokarbon mennyiségét. A radiokarbont a fa szén-dioxidként, fotoszintézissel építette a szervezetébe.

Ember ültette

Az évgyűrű ugyan későbbi, mint a légköri nukleáris kísérletek 1963-as tilalma, ám jól mutatja, hogy a korábbi robbantások maradványai az egész bolygót szennyezték és még a bioszférába is beépültek.

Ha az antropocén kezdő eseménye az úgynevezett nagy akceleráció, akkor ez a fa hordozza a tökéletes lenyomatot. Még izgalmasabb, hogy ezt a szitka lucot is az ember ültette oda, ahol magától nem nőtt volna, ettől lett olyan erőteljes emléke annak, amit a Földdel tettünk

– magyarázta Mark Maslin, a kutatás brit résztvevője.

A szitka luc ugyanis nem honos az Új-Zéland déli csücskétől mintegy 600 kilométerre fekvő Campbell-szigeten, természetes élőhelye északabbra van. Ezt a példányt 1905 körül ültették el, legközelebbi „társa” 200 kilométerre északnyugatra, az Auckland-szigeteken áll.

(ARCHIVES SNARK / PHOTO12)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.