Tudomány

Az űrben születhettek meg az élet építőelemei

Régóta foglalkoztatja a tudósokat kérdés, hogy honnan is származnak az élet kialakulásához szükséges molekulák. Sokan úgy vélik, hogy a vegyületek földi reakciók hatására jelentek meg, ugyanakkor az sem lehetetlen, hogy az építőelemek valójában nem is bolygónkon, hanem a világűrben születtek meg.

A Sherbrooke-i Egyetem munkatársai elektronsugarak és jégrétegek segítségével szimulálták a világűr környezetét – számol be a Science Daily.

A különböző vegyületekből álló jegek igen gyakoriak az űrben. A fagyott szemcsék a csillagközi űr molekulafelhőiben, illetve rétegeket képezve a Naprendszer aszteroidáin, üstökösein és holdjain is megtalálhatóak.

A világűrben előforduló jeges felszíneket különböző típusú sugárzások érhetik. A korábbi kísérletek már felmérték, hogy az ultraibolya és egyéb sugárzások hatására milyen reakciók indulhatnak be a fagyott felületekben, az új kutatásban azonban egy eddig nem vizsgált tényező, a másodlagos elektronok szerepét elemezték. A szakértők az elektronsugarakat oxigént és metánt tartalmazó jégrétegekre irányították.

Másodlagos elektronok akkor keletkeznek, amikor nagy energiájú sugárzás, például röntgensugárzás lép interakcióba az anyaggal. Bár a szekunder elektronok energiája viszonylag alacsony, így is képesek további reakciókat előidézni.

Az új kísérlet azt mutatja, hogy a másodlagos elektronok hatására a jeges rétegekben különböző szerves molekulák, így propilén, etán, acetilén és etanol keletkeznek.

A csapat ráadásul metanolra, ecetsavra és formaldehidre utaló nyomokra is bukkant a mintákban.

A szakértők úgy vélik, hogy vizsgálatuk újabb érv amellett, hogy az élet építőelemei az űrben található jeges felületeken is megjelenhetnek. Az elmélet bizonyítására természetesen újabb kutatásokra lesz szükség.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik