Tudomány

A madáretetés befolyásolja a széncinegék evolúcióját

24.hu
24.hu

2017. 10. 20. 15:53

Nagy-Britanniában rendkívül népszerű a madáretetés: a szigetország lakóinak fele tesz ki eledelt az állatoknak. Egy új kutatás szerint ez befolyásolja a helyi széncinegék fejlődését.
Korábban a témában:

Lewis Spurgin, a Kelet-Angliai Egyetem munkatársa szerint Nagy-Britanniában kétszer annyit költenek madáretetésre, mint a többi európai országban. A szigetországban ráadásul régóta divatos a szokás: sok kertben már a 20. század elején megjelentek a madáretetők.

Az adatok alapján ez kimutatható hatással volt a helyi széncinegék fejlődésére.

Az élőlényeknek ugyanis az utóbbi időkben nőtt az átlagos csőrhossza. A faj ezzel valószínűleg az etetők kialakításához alkalmazkodik.

Az új tanulmány elkészítésében brit és holland kutatók vettek részt. A szakértők saját országuk cinegéitől gyűjtöttek be genetikai információkat.

Az Oxfordi Egyetem biológusai évtizedek óta vizsgálják a wythami madarak genetikáját, ezért már a 20. század első feléből is rendelkezésre állnak adatok. A szakértők a megjelölt egyedek mozgását elemezve azt is fel tudták mérni, hogy az élőlények milyen gyakran keresik fel a kerteket. A csapat összesen mintegy 3000 példány genetikáját analizálta.

Jon Slate, a Sheffieldi Egyetem munkatársa szerint az 1970-es évek óta a brit széncinegék csőrhossza megnőtt. Ez evolúciós szempontból igen rövid időnek számít. A szigetország madarainál egy olyan génvariáns terjedt el, amely sokban hasonlít a híres Darwin-pintyek csőrformát szabályzó génjére.

A csapat kimutatta, hogy a madáretetőknél gyakrabban megforduló példányoknál általában jelen van a speciális génvariáns. Sőt, a vizsgálat azt is felfedte, hogy Nagy-Britanniában a hosszabb csőrű madarak sikeresebbek a szaporodásban, Hollandiában viszont nem. Ez azt jelenti, hogy a természetes kiválasztódás a szigetországban a hosszabb csőrű egyedeknek kedvez.

(Via: IFLScience, kiemelt kép: Wikimedia Commons)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 9.
Grezsu Mihályné viszi haza az önkormányzat ajándékcsomagját a Nyíregyházához tartozó Szélsõbokorban 2016. december 9-én. A Magyar Posta dolgozói Nyíregyháza mintegy 19 ezer nyugdíjas lakosának kézbesítik a város 2500 forint értékû karácsonyi ajándékcsomagját.
MTI Fotó: Balázs Attila

Kihirdették a nyugdíjemelést

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.