Tudomány

Nem is különbözünk olyan sokban a bálnáktól és delfinektől

24.hu
24.hu

2017. 10. 18. 11:20

Egy új vizsgálatban a szakértők a cetek, bálnák és delfinek (Cetacea, azaz cetek) szociális viselkedését és agyméretét tanulmányozták. A kutatók arra jutottak, hogy az élőlények összetett társadalmi jellemzői a főemlősökhöz hasonlóan a nagy agytérfogat miatt fejlődtek ki.
Korábban a témában:

Nature Ecology & Evolution folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a cetek viselkedése agyméretük miatt olyan összetett. A kutatásban a Manchesteri Egyetem, a Brit Columbiai Egyetem, a Stanford  Egyetem és a London School of Economics and Political Science (LSE) munkatársai vettek részt – számol be a Manchesteri Egyetem oldala.

A vizsgálat során a szakértők létrehozták a cetek agyméretének és viselkedésének eddigi legnagyobb adatbázisát. A kutatók 90 különböző faj információit gyűjtötték össze.

Az elemzés azt mutatta, hogy a cetek kifinomult szociális és kooperatív jellemzőkkel rendelkeznek – hasonlókkal, mint az emberek.

A kutatók szerint a jellegzetességek oka az élőlények eleve nagy agymérete, illetve az evolúció során folyamatosan növekedő agytérfogata.

A csapat számtalan olyan viselkedési formát tárt fel, amely az embereknél is megtalálható. A cetek, bálnák és delfinek gyakran dolgoznak együtt a közös cél eléréséért, egymást tanítják, együtt vadásznak, kommunikálnak – sokszor egyéni dialektussal -, a csoport egyes tagjait egyedi hanggal hívják, gyakran más fajokkal is kooperálnak, más példányok utódait is gondozzák, illetve együtt játszanak.

Susanne Shultz, a Manchesteri Egyetem munkatársa szerint bár a cetek viselkedésükben több szempontból is hasonlítanak az emberre, sosem fogják azt a fejlettségi szintet elérni, mint mi. Ennek oka egyszerű: nincs szembefordítható hüvelykujjuk.

A vizsgálattal a kutatóknak először sikerült nagy adatbázissal bizonyítaniuk, hogy a szárazföldi emlősökhöz hasonlóan az agyméret a tengeri emlősöknél is meghatározó a komplex társadalmi viselkedésekben. Michael Muthukrishna, az LSE szakértője hozzátette: a tanulmány az antropológia számára is fontos, hiszen az eredményeknek köszönhetően még jobban megérthetjük, hogy miben különbözünk a többi „intelligens” fajtól.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons/NASA)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.