Tudomány
Jar of liquid honey with honeycomb inside and bunch of dry lavender over old wooden table. Dark rustic style, selective focus

Rovarirtó szerek szennyezik a világ mézkészletét

24.hu
24.hu

2017. 10. 08. 10:06

A méhek egyáltalán nincsenek jó helyzetben: az ökológiai szempontból fontos rovarokat több tényező is fenyegeti. A legnagyobb veszélyt a rovarirtó szerek, főként a neonikotinoidok jelenthetik.
Korábban a témában:

Az Edward Mitchell, a Neuchâteli Egyetem munkatársa által vezetett csapat a Science folyóiratban mutatta be legújabb eredményeit. Az új tanulmány szerint a világ mézkészletének 75 százaléka neonikotinoidokkal szennyezett – számol be az IFLScience.

A vizsgált 198 minta 45 százalékában kettő vagy több, 10 százalékában pedig négy vagy öt különböző neonikotinoid típust azonosítottak.

A rovarölő szerek koncentrációja a mézben általában nem elég magas ahhoz, hogy veszélyt jelentsen az emberre vagy a méhekre.

A vizsgált minták egyharmadában ugyanakkor elegendő neonikotinoid volt ahhoz, hogy befolyásolják a rovarok egészségét és megzavarják a rovarok táplálkozási és beporzási szokásait.

Felix Wäckers, a Lancaster Egyetem növény-rovar interakció szakértője szerint a rovarirtók szintje lényegesen magasabb lehet, mivel a tanulmányban használt minták átlagos nektárgyűjteményt képeznek. A kutató, aki nem vett részt az elemzésben, úgy véli, hogy az új vizsgálat módszerével rendszerint alábecsülik a szennyezettség csúcsát.

Ez a tanulmány további bizonyítékot szolgáltat a neonikotinoid kitettség és a vadméhek, lepkék, és úgy általában a rovarok drámai globális csökkenése közti kapcsolatról

– mondta Wäckers.

Az utóbbi idők kutatásai azt mutatják, hogy a neonikotinoidok nagy veszélyt jelentenek a méhekre és egyéb hasznos rovarokra. Nem véletlen, hogy egyre több helyen küzdenek a problémás rovarölő szerek betiltásáért. A legújabb eredmények ismét igazolták, hogy érdemes korlátozni a neonikotinoidok használatát.

(Kiemelt fotó: Metkalova/Getty Images)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.