Tudomány

Rovarirtó szerek szennyezik a világ mézkészletét

A méhek egyáltalán nincsenek jó helyzetben: az ökológiai szempontból fontos rovarokat több tényező is fenyegeti. A legnagyobb veszélyt a rovarirtó szerek, főként a neonikotinoidok jelenthetik.

Az Edward Mitchell, a Neuchâteli Egyetem munkatársa által vezetett csapat a Science folyóiratban mutatta be legújabb eredményeit. Az új tanulmány szerint a világ mézkészletének 75 százaléka neonikotinoidokkal szennyezett – számol be az IFLScience.

A vizsgált 198 minta 45 százalékában kettő vagy több, 10 százalékában pedig négy vagy öt különböző neonikotinoid típust azonosítottak.

A rovarölő szerek koncentrációja a mézben általában nem elég magas ahhoz, hogy veszélyt jelentsen az emberre vagy a méhekre.

A vizsgált minták egyharmadában ugyanakkor elegendő neonikotinoid volt ahhoz, hogy befolyásolják a rovarok egészségét és megzavarják a rovarok táplálkozási és beporzási szokásait.

Felix Wäckers, a Lancaster Egyetem növény-rovar interakció szakértője szerint a rovarirtók szintje lényegesen magasabb lehet, mivel a tanulmányban használt minták átlagos nektárgyűjteményt képeznek. A kutató, aki nem vett részt az elemzésben, úgy véli, hogy az új vizsgálat módszerével rendszerint alábecsülik a szennyezettség csúcsát.

Ez a tanulmány további bizonyítékot szolgáltat a neonikotinoid kitettség és a vadméhek, lepkék, és úgy általában a rovarok drámai globális csökkenése közti kapcsolatról

– mondta Wäckers.

Az utóbbi idők kutatásai azt mutatják, hogy a neonikotinoidok nagy veszélyt jelentenek a méhekre és egyéb hasznos rovarokra. Nem véletlen, hogy egyre több helyen küzdenek a problémás rovarölő szerek betiltásáért. A legújabb eredmények ismét igazolták, hogy érdemes korlátozni a neonikotinoidok használatát.

(Kiemelt fotó: Metkalova/Getty Images)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik