Tudomány

Szuperbanán mentheti meg Afrikát

A genetikailag módosított, alfa- és béta karotinnal gazdagított gyümölcs javíthat az afrikai népesség egészségén azáltal, hogy emeli a szervezet A-vitamin szintjét.

Hamarosan elkezdik az új növény klinikai tesztjeit az Egyesült Államokban – írja az MTI. A tudósok azt tervezik, a különleges banánt 2020-tól Ugandában termeszthetik. Az új variánst kifejlesztő Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói – akiknek munkáját a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatta – azt remélik, hogy év végére döntő eredmények lesznek a kezükben.

A kelet-afrikai főzőbanán a térség jellemző tápláléka, azonban bizonyos tápanyagokból, különösen A-provitaminból és vasból igen kevés van benne – mondta James Dale, a kutatás vezetője. Az A-vitamin hiánya következtében évente körülbelül 650-700 ezer gyermek hal meg, és legalább 300 ezren megvakulnak – tette hozzá Dale. A vitamin alacsony szintje befolyásolja az immunrendszert is. A szakemberek úgy vélték, a probléma enyhítésének legjobb módja alapvető élelmiszerük “feljavítása”.

A génmódosított banán kívülről nem változott, húsa azonban narancsszínű, de Dale szerint ez nem okozhat gondot. Ha termesztését Ugandában jóváhagyják, más országokban is bevezethető lesz. Ugandában már 2010 óta folynak az új variáns mezőgazdasági tesztjei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!