Élet-Stílus

Banánelvonón a devoni állatkert majmai

banán (banán, )
banán (banán, )

Agresszívvá teszi, és megbetegíti az állatokat az emberek számára termesztett gyümölcs.

A devoni állatkert sokak számára különösnek tűnő lépéssel állt elő: fokozatosan leszoktatták az állatkertben lakó majmokat a banánról – számol be a The Independent.

Amy Plowman, a Paignton Állatkert szakértője elmondta, hogy mindez az állatok egészsége érdekében történik. Az a banán ugyanis, amit emberek számára termesztenek és szállítanak Európába, sokkal több cukrot tartalmaz, mint a majmok számára a vadonban elérhető gyümölcs. Olyannyira így van ez, hogy a túlzásba vitt banánfogyasztás miatt az állatok agresszívebbek lesznek, kihullhat foguk, cukorbetegséget is kaphatnak, illetve felléphetnek emésztési problémák is. Persze nem teljes megvonásról van szó, alkalmanként kaphatnak a majmok banánt, például ha betegek, szomorúak, vagy éppen különleges jutalomként. Olyan ez, mondja Plowman, mint a csoki a gyerekeknek: a különbség mindössze annyi, hogy a majmok nem tudnak panaszkodni miatta.

A gondozók beszámolója alapján az új diéta csodákat tett: nemcsak, hogy a majmok vércukorszintje javult, de nyugodtabbak, barátságosabbak lettek, és még a bundájuk is fényesebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik