Tudomány

Csempészáru lehetett az aukcióra szánt ókori kincs

Időszámításunk előtti műkincseket vont vissza árveréséről a Christie's és a Bonham's, mert felmerült a gyanú, hogy azok illegálisan hagyták el Olaszországot.

A két patinás ház az után hozta meg döntését, hogy szakvélemény kimondta, a műkincseket olasz csempészek adták el. A Christie’s és a Bonham’s közölte, dolgoznak azon, hogy felderítsék a tárgyak származását – jelentette a BBC hírportálja, amely szerint a Krisztus előtti 3. századból származó korsót és a Krisztus előtti 2-1. századból fennmaradt agyagedényt a Cambridge-i Egyetem régészeti tanszékének munkatársa, Christos Tsirogiannis vizsgálta.

A szakember azt mondta, hogy a boroskancsó egyezik azzal, amely szerepel a 2004-ben antikvitások illegális nemzetközi kereskedelmének vádjában bűnösnek talált Giacomo Medici által eladott tárgyak között. A Christie’s 4000-6000 ezer fontra (1,4-2,2 millió forint) becsülte a korsó értékét. A kancsó 1988-ban szerepelt a Sotheby’s egy aukcióján, tavaly pedig a Christie’s is értékesítette.

A díszes agyagedényt vélhetően a 2011-ben elítélt Gianfranco Becchina adta el. A műkincset 3000-5000 ezer fontra tartotta a Bonham’s. Az aukciósház az 1980-as évek végéig és New Yorkig, az Ariadne Galériáig tudta visszavezetni az edény származását – írja az MTI.

A két aukciósháznak nincs hozzáférése azokhoz az állományokhoz, amelyekben a Cambridge-i Egyetem munkatársa kutakodott. Mindkét intézmény hangsúlyozta, hogy rendkívül komolyan veszik az illegális műkincs-kereskedelem elleni harcot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik