Kultúra

Egészen meglepő múmiára bukkantak

Magas rangú ókori egyiptomi hivatalnok múmiáját fedezték fel cseh régészek - adta hírül a prágai Károly Egyetem Forum című lapja.

A lepecsételt szarkofágot a Kairóhoz közeli Abu-Szír ásatási hely egy sírkamrájában találták meg. A benne rejlő múmia az 5. dinasztia korából származik, amely i. e. 2500-2350 között uralkodott Egyiptomban.

A felfedezők nem tudják az eltemetett hivatalnok nevét, ám úgy vélik, a királyi udvar egy magas tisztséget viselő családjához tartozott. A család egyik tagja annak a Sert Nebti hercegnőnek volt a férje, akinek sírhelyét két évvel ezelőtt tárta fel ugyanez a kutatócsoport.

A sírkamrát és a szarkofágot szigorú biztonsági intézkedések mellett nyitották ki a cseh régészek március 19-én. A föld alatti terem érintetlen volt, ezért vigyázni kellett, nehogy rájuk omoljon, és lehetővé kellett tenni a fontos lelet megfelelő dokumentációját is – mondta el Miroslav Barta, a cseh egyiptológiai misszió vezetője a lapnak.

A sírkamra déli részében fadoboz rejtette a kőedényekbe helyezett, mumifikálódott emberi szerveket. A szarkofágból egy idősebb férfi számos dekorációval ékesített múmiája került elő, mellette volt a társadalmi státuszát jelző pásztorbot.

Tavaly ősszel az Abu-Szírban dolgozó cseh régészek tárták fel egy 5. dinasztia idején élt királyi orvos sírhelyét, ezzel a Daily Heritage című szaklap 2013 tíz legfontosabb régészeti leletét bemutató listájának hatodik helyén végeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik