Tudomány

A világ legkisebb gerincese

A parányi béka Pápua Új-Guineából származik és orrától tomporáig mindössze 7 milliméter hosszú.


A 10 centes átmérője 18 milliméter.
Forrás: Gizmodo

Tavaly decemberben írtunk ugyancsak Pápua Új-Gioneán talált törpebékákról, azonban a mostani felfedezés még náluk is kisebb 1-2 milliméterrel. A biológusok a Paedophryne amauensis nevet adták az új fajnak – az előbbi a törpebékák nemzetségét jelöli, míg az utóbbi szó Amau falura utal, ahol első ízben bukkantak egy példányára.

A sötétbarna minibékák főleg hajnalban és este aktívak, és ilyenkor harsány hangokat bocsátanak ki. Két brekegés között 1-3 perces szünetet kénytelen tartani, hogy erőt gyűjtsön.

Az egyedek életének amúgy két nagy problémája van. Egyrészt kicsinységük folytán a békák tömegéhez képest meglehetősen nagy testfelszínük van, ez magas vízveszteséget okoz, amivel egyben az is magyarázható, hogy az apró állat a trópusi erdőben található és főleg a talajhoz közeli nedves aljnövényzetben él. Másrészt szintúgy kicsinységük folytán olyan, nagyobb ízeltlábúak (például skorpiók) is ki mernek velük kezdeni, melyek egy “normális” méretű békával szemben nem állnának ki.

Az új faj (amellett, hogy szerintünk roppant aranyos) azért rendkívül izgalmas felfedezés a biológusok számára, mivel keveset tudunk az extrém testméretek működési problémáiról, legyen szó akár apró, akár óriási méretekről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik