Tudomány

Anyák napja az űrben

Az egyetlen anyuka az űrben: Cady Coleman, 354 kilométerre kering a Földtől.

Az kémikusból űrhajóssá vált anya még március 16-án csatlakozott a Nemzetközi űrállomás csapatához, egy orosz Szojuz segítségével. Azóta a Föld körül keringve tölti hétköznapjait.
Közel egy hónapja, április 12-én ő küldött zenei üdvötletet a Földre Gagarin emlékére. Vasárnap pedig őt köszöntötték fel anyák napja alkalmából kisfiai Jamey és Josiah.

Cady a CCN-nek elmesélte, mit jelent az anyaság az űrben: a távolság nem változtathatja meg a családi kapcsolatokat, és a szeretet nem múlik el, akkor sem ha pár hónapra elhagyjuk a bolygót. Cady valóban nem hanyagolja el az otthoniakat, minden nap beszélget az interneten családjával, és egyszer egy héten videokonferencián osztják meg egymással, mi hír a súlytalanságban és a lent Földön.

Cady tíz éves fia naplót ír édesanyjának, útravalóul pedig egy játéktigrist ajándékozott neki, hogy az űrhajósnő sose legyen magányos az űrállomáson. Cady úgy gondolja, bárhol, bármilyen messzire is kerüljön egy anya, lélekben a családjával is van. A távolságot neki is nehéz elviselni, de reméli a gyermekeinek és másoknak is példát mutathat abban, az álmok miként válhatnak valósággá.

Az űrhajósnő a vele készült interjú végén boldog anyát napját kívánt a saját édesanyjának, mostohaanyjának, anyósának és a Föld összes anyukájának.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az eredeti interjú a CNN-en (CNN)
Cady Coleman élete (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik