Tudomány

Május 13 előtt nem indul az Endeavour

Az amerikai űrkutatás hivatal legutóbb május 8-át jelölte meg az indítás időpontjául, most ezt tolták ki további öt nappal.

Az Endeavour startját eredetileg április 29-re tűzték ki, de három órával a tervezett kilövés előtt az 1. számú segédhajtómű fűtőberendezésén elektronikai meghibásodást észleltek, ezért május 2-ra halasztották az indítást, amelyről újfent letettek.

Az április 29-i indítást megtekintette volna Barack Obama amerikai elnök és családja, valamint a legénység parancsnokának, Mark Kellynek a felesége, a lábadozó Gabrielle Giffords demokrata képviselőnő is, akit januárban fejbe lőtt egy merénylő. Az eseményre összesen 750 ezer embert vártak.

Az Endeavournek ez lesz a 25-ik, egyben az utolsó útja. A NASA várhatóan júniusban még elindítja az Atlantist, és ennek visszatérte után befejeződik az 1981 áprilisában kezdődött amerikai űrrepülőgép-program.

Az Endeavour egy olyan berendezést szállít majd a Nemzetközi Űrállomásra, amely a kozmikus sugárzás elemi részecskéit méri. A héttonnás berendezés elkészítése 14 évet vett igénybe, és 1,5 milliárd dollárba került.

A 14 naposra tervezett út során az űrsikló legénységének négy űrsétát kell majd végrehajtania.

AJÁNLOTT LINKEK:

Hírek az Endeavour űrsiklóról (NASA)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik