Tudomány

Már a középkorban is boncoltak

A Harvard Egyetem egyik kutatója cáfolja azt a nézetet, mely szerint Leonardo da Vinci korában és az előtt tabunak számított az emberi test boncolása.
Kapcsolódó cikkek

Az amerikai kutatónő, Katherine Park Firenze levéltárában bukkant olyan középkori iratokra, melyek felvágott női testekről szóltak. Az egyik általa talált dokumentum egy férfi történetét meséli el, akinek halálának okait a felesége boncolás kérelmezésével szerette volna feltárni.

A közvélekedés szerint Európában a középkorban nem boncolhattak. Ha fel is nyitottak egy-egy testet, azt illegálisan, titokban tehették, és csakis bűnözők testén.

A firenzei levéltár anyagai ennek az ellenkezőjéről árulkodtak. A boncolásokat legtöbbször nőkön végezték, és az eljárásokat az egyház is jóváhagyta.

A középkoriak előszeretettel vizsgálták a női szerveket. Elsőként mindig a méhet vették ki, az élet eredetének kutatása miatt. A szentek boncolásánál kezdetben a szívet emelték ki, ebben legtöbbször Krisztus nyomát keresték.

Park szerint a középkori boncolás tilalma a felvilágosodás tudósainak találmánya. A „modern értelmiségiek” a középkorban élt embereket előszeretettel bélyegezték ostobának. Ők aggatták először a VI. és XIV. század közötti időszakra a “sötét” jelzőt, akkoriban a korszak minden szempontból negatív minősítést kapott, és ez a tudás öröklődött az utókorra.

AJÁNLOTT LINKEK:

Gyakran boncoltak a középkorban (Múlt-kor)
Egy mítosz lerombolása (cikk Harvard Egyetem honlapján)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik