Tudomány

Arcfelvarrás négyszáz éve

Elárverezték az egyik legrégibb plasztikai sebészetről szóló könyvet.

A szépségért elkövetett sebészeti beavatkozások már az ókorban is gyakoriak voltak. A mai értelemben vett plasztikai sebészet elődjének tekintett beavatkozások gyakorlásáról azonban csak az újkorban beszélhetünk.

Részletes orrplasztikai leírás és instrukció először a kora újkorból maradt ránk, Gaspare Tagliacozzi De Curtorum Chirurgia Per InstitionemMűtéti hibák és implantátumok – című 1597-ben nyomtatott munkájában. Tagliacozzi a Bolognai Egyetem professzora volt a 16. században. Latin nyelvű könyvében azt mutatja be, milyen műveleteket hajtott végre sebesült katonák arcának helyrehozatalakor, mit tett az orral, miként operálta vissza az ajkakat és a füleket.

A Dominic Winter akciós ház 11 ezer fontért, – azaz átszámolva 3,5 millió forintért – adta el a fantasztikus illusztrációkat tartalmazó könyvritkaságot.

Tagliacozzi késő reneszánsz plasztikai sebészeti munkája majdnem egy teljes évszázaddal előzte meg korát. A bolognai professzor tanulmányai után csak a 18. század elején jelentek meg hasonló gyakorlati technikákat bemutató nyomtatványok.

AJÁNLOTT LINKEK:

Képek és információk az aukcióról (The Daily Mail)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik