Tudomány

Denevér WC-k a húsevő növények

A denevér és a húsevő növény egymásra nézve előnyös, de undorító kapcsolatban áll egymással.

Borneón a kancsókák kedvelik a denevéreket. Táplálékuk 33,8 százaléka ugyanis egyenesen a bőregerek emésztőrendszeréből érkezik hozzájuk. A denevér is előszeretettel ürít a virágokba, mert a húsevő növények kedvező menedékhelyet biztosítanak nekik más ragadozók elől, derül ki a Brunei Egyetem biológusának, Ulmar Grafe-nak a tanulmányából.

Eddig csak majmokon vették észre, hogy néha bele-bele potyogtatnak a húsevők kancsóiba, azonban a Nepenthes rafflesiana hosszútávon is a gyapjas denevérek WC-jeként és pihenőhelyeként szolgál. Ráadásul azok a növények, melyekbe sűrűbben végzi a dolgát egy-egy denevér, kevesebb illékony rovarvonzó vegyületet állít elő, mint az a növény, melyet nem látogatnak a repülő emlősök.

Ulmar Grafe úgy magyarázza a jelenséget, hogy a véletlen kancsókból ürítgetésről a denevérek fokozatosan szoktak rá a gyakori használatra. Észrevették, hogy a kancsókba belebújhatnak, s ez jó hely számukra, a kancsós növény egyszerre két denevérnek is kényelmes “székhelyéül” szolgál.

A növények is “rájöttek” előnyt kovácsolhatnak a bőregerek új szokásából, mivel kevesebb energiát kell belefektetniük a táplálékbegyűjtésre, s a többi kancsókához képest többet “lustálkodhatnak”.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a kancsókákba ürítő denevérekről – angolul (Discovery News)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik