Tudomány

Új bizonyítékok: a Mars egykor élő bolygó volt

Víz és vulkáni tevékenység újabb nyomait találták a Marson.

A NASA Phoenix Lander leszállóegységének adatain alapuló vizsgálatok érdekes eredményekkel szolgáltak a vörös bolygó múltbeli geológiai aktivitásával és kémiai összetételével kapcsolatban. – írja a Magyar Csillagászati Egyesület hírportálja.

A 2007 augusztusában a Mars felé indult, és a vörös bolygóra 2008 májusában leszállt Phoenix Lander ugyan már nem aktív, az általa küldött adatok feldolgozása folyamatosan zajlik.

A mérések alapján a Marson mind a távoli, mind a közelebbi múltban kellett folyékony állapotú víznek léteznie, és a vulkáni aktivitás jelei is fellelhetők.

A kutatók a leszállóegység TEGA – Thermal and Evolved Gas Analyser – nevű, az arizonai egyetemen kifejlesztett műszerével a stabil szén- és oxigénizotópok arányát mérték a Mars légkörének 95 százalékát kitevő szén-dioxidban.

A Phoenix Lander által gyűjtött minták elemzése alapján a marsi szén-dioxidban a szén- és oxigénizotópok aránya nagyon hasonló a földiéhez.

Az eredmények szerint a Mars egykor élő bolygó volt, és a bolygó közelmúltja is geológiailag aktív lehetett, ellentétben az eddigi feltételezésekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik