Tudomány

Most volt a legközelebb a Jupiter

24.hu
24.hu

2010. 09. 21. 07:25

De pont olyan fényesnek látszik ma, mint amilyen tegnap volt, sőt egy hónap múlva is ugyanilyen fényes lesz.
Korábban a témában:

Csillagászati hírként terjed az, hogy szembenállásban volt tegnap a Jupiter, de tudni kell, hogy a Jupiter minden évben szembenállásban van, ekkor amikor a Nap este lenyugszik, a Jupiter éppen kel, és egész éjszaka látható, ahogy végigvonul az éjszakai égbolton. Ezután a bolygó kelési és a nyugvási időpontja változik. – tájékoztatja a csillagászat után érdeklődőket a Magyar Csillagászati Egyesület hírportálja.

Ne dőljünk be a szenzációhajhászásnak, hiszen senki nem maradt le semmiről, ha nem tekintett tegnap az égre. Kilométerekre kifejezve most rekordközelségre volt a Földhöz Naprendszerünk legnagyobb bolygója, de ha 1-10 millió kilométerrel lesz távolabb, akkor sem látunk rajta semmit máshogyan.

A Jupiter az egyik leghálásabb bolygó, ha távcsővel szeretnénk megfigyelni. Az égbolton fényesen ragyogó égitestet el sem lehet téveszteni az éjszakai órákban, így kezdő észlelők is könnyen becserkészhetik távcsöveikkel.

A Jupiter egész hónapban minden éjszaka feltűnően látszik a déli égen.

Ráadásul nemcsak a Jupiter, hanem szeptember 21-én az Uránusz is szembenállásba kerül a Nappal.

AJÁNLOTT LINK:

Égi kalendárium 2010. szeptember

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Mérk, 2017. április 4.
Koncányi Zsoltné, a Nő az esély című program tanulója viszi a tisztálkodáshoz szükséges eszközöket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézményben Mérken 2017. április 4-én. Nő az esély címmel 7,5 milliárd forint keretösszegű pályázati program indult áprilisban mintegy kétezer, nagyrészt roma nő és pár férfi képzésének és foglalkoztatásának segítésére.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.